Ahad, 28 September 2014

betul betul lamaaa

assalammualaikum wbt

thehehe..
2014
first entry.
macam macam yang jadi
macam macam dalam fikiran

mom of two kids- cuba menambah bacaan  untuk menjadi sabarr melayan kerenah (sebenarnya kerenah ibu nya..anak bukan tau apa2 ,heee sian dorg)


becoming a mom for three - inshaallah 24 weeks with 57kg and baby weight 675gram.alhamdullilah..
the first 3 month memang mencabar sikit..lost 4kg ..below 50++kg..tapi best la rasa ringan je badan ..hehe..berat masa form berapa tah tu..


continue my dream to be a full time mother - maybe WAHM  focus to become a distributor of women and kids apparel (maybe apa2 je la ...hehe)
am selling herba mandian inner aura ,lampin moden wanita dan jubah muslimah




and memory remain..




masa besday ke 29 - april 2013 (lakonan semula je ni hahaha)


banyak nak bebel tapi belum full swing blogging semula ni ..

just for my reference in the future ..




Isnin, 18 Mac 2013

lamanya tak update

hari ni amirhadi dah 9 bulan lebih2..
pencapaian dia sejak dua  3 minggu lepas:

cubaan bertatih:dua tiga langkah ..mgu ni pulak berlangkah2
menyebut
ma ma ma ma (bila ibu takda tepi dia)
ta ta ta ..(bila main ngn kakak)
pa pa pa (bila nmpk papa)

menjulur ke depan baru la dlm sminggu jugak
dduk sendiri stat 7 bulan kalau tak silap
merangkak je belum..kalao dh skali memanjat kah?

si kakak:




dah boleh baca doa makan..heyy
mula2 dua minggu lepas bacaan full..makin sehari ke sehari ayat belakang jdi pendek..haha
kena ingatkan dia baru dia ikut (kalau dia rasa kita betui )

kakak dengan kebolehan luarbiasa dia jugak la:immitate others and acting as other

paling sronok jadi makcik cashier dan abang kedai yang amik order:
nak ayam ape
nak ayer ape..
bla bla bla bla..

minggu lepas gila kenduri pulak..siap hidang kat bawah makanan ,kunun2 tgh hidang kat tetamu.
minggu ni pulak makan maruku ala2 mkn nasi kenduri..maruku halus gituu..huhu

imaginasi tinggi bab berlakon watak,siapa je yang dia tak jadi?
ibu,papa,baby,adik,adam,makcik,doktor,cashier,kak anis,

bercerita memang non stop -ikut -siapa-tah :P

pastu -pastu-pastu..






kalau takda respon,dia mintak kita respose:
"cakapla papa"--- tanyalah dia maksudnya

kalau dia bertanya,jwpn yg 1st tu la dia pegang..
kena ingat apa jawapan kita bgi dia,sbb nanti dia nak ulangkaji soklan yg sama---jawapan kita mestilah tepat!

owh..how i miss them if they grow up and if i dont write it down,i might forget ..

pencapaian susu ibu :still gunakan stok november "middle"..expres breastmilk still maintain 3 times a day..without failed unless tak sempat ada diskaun 2 times only

latest update:Ameda ku rosak lagi hari tu..3 minggu jugak la pkai avent manual..redha dan pasarah sebab hasil tuaian sama jugak..heehe..cuma gigih kena lebih sebab bergilir kiri kanan..
skang dah kembali ameda(baru dua hari-pagi tadi 10oz,tghri 5 oz)





Isnin, 16 Julai 2012

amirhadi sebulan kak alom duatahun sebulan

assalammualaikum..back dated..hehe

belated besday si kakak sebulan lepas ..sian dia teringin nak makan "yuyu"..
kek dia panggey yuyu sbb "hepy besday yuyu"



share kek je la taun2 akan dtang.hehe..beza sehari je


ni kakak mithali ..huhu



ni amirhadi bambam

ni makanan si bambam..la ni dah penuh fridge opah depa..tapi amik blah atas ni ja + bawah + tepi freezer..alhmdullillh rezeki


si bulat 

Ahad, 1 Julai 2012

kakak amani balqis vs baby amirhadi

video
nak tergelak..lenguh tangan nk rekod lama2 lagi..hihi..belaja dr taska kut ..jaga anak ramai


video
hat ni dia p kacau adik,tapi adik terkena dia x buleh..hish2..
video
ni persediaan untuk menjadi kakak..goncang susu nak bg bebear tuh..video taken on 20 april 2012-1 tahun 10 bulan,lepas blik nursery la tuh ngn stokin2 bju kurung bagai

Sabtu, 30 Jun 2012

BF journey of my newborn

gmba dulu,ayat kendian taruk :)

hari awal-day 3


hasil tuaian day 3 - 1 sesi  ye..ameda double pump

total 1 sesi x sampai 2 oz- jgn gabra,mmg perut baby takat ni je day 3

hari ke 7-alhmdllh  lepas urut,yakin pkai avent manual ,dpt 2.5 oz skali pam 



day 7th

day 10th -peminum ssu ibu yg tegarr..:p

muhammad amirhadi bin mohd zulhatmi

video
pkui 430 am 17 jun 2012 baru dapat jumpa baby ..huhuhuhu..lahir 949pm 16jun 2012..sian dia..tu je yg out sket kt hosp tu..not sapot bf lgsg..iskh

Pembacaan Untuk Bakal Ibu /Ibu menyusu

Sticky Post..


Entry yg latest kt bawah ..sila scroll

Wah..syok ..
tips lagi

Tip red dates:kurma merah
belah 4,rebus,minum






ni pon kopi neskopi je
MEMERAH SUSU IBU


Sebab-sebab perlu memerah susu ibu:

*untuk membekalkan susu ibu kepada bayi yang terpisah daripada ibu sama ada kerana bayi/ibu dimasukkan ke hospital, atau ibu bekerja dan meninggalkan bayi kepada pengasuh
*bayi tidak dapat melekap pada puting payudara ibu dengan berkesan disebabkan lahir pramasa atau masalah oral
*untuk melegakan bengkak payudara atau duktus tersumbat dan mengelakkan mastitis
*puting payudara yang luka/melecet
*meningkatkan dan mengekalkan penghasilan susu

Cara memerah susu:

Memerah dengan tangan

*memerah dengan tangan adalah pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari-hari 1-3 selepas kelahiran
*basuh tangan dengan bersih sebelum memerah
*sediakan bekas yang bersih dan steril
*lakukan pemerahan di tempat yang bersih, tenang dan selesa
*boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
*buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting payudara untuk memberi rangsangan (refleks oksitosin atau let-down reflex)
*melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks
*tuam panas payudara beberapa ketika juga boleh membantu menghasilkan refleks penghasilan susu
*buat pegangan “C” pada payudara, letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola manakala jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)
*tekan payudara ke belakang ke arah dada
*perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan
*teruskan memicit sehingga susu keluar
*perah ke dalam bekas yang bersih dan steril
*buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar
*tukar posisi jari ke bahagian lain mengikut pusingan semua bahagian payudara (timur-barat, tenggara-barat laut, barat daya-timur laut)
*ulang proses memerah sehingga tiada lagi titisan susu
*tukar ke payudara yang satu lagi
*urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi
*perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir
*setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara

Memerah dengan pam

*baca panduan penggunaan pam dan panduan pembersihan peralatan mengepam sebelum menggunakannya
*basuh dengan bersih dan sterilkan peralatan mengepam
*basuh tangan dengan bersih
*duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
*rangsang puting payudara untuk menghasilkan refleks oksitosin (let-down reflex)
*posisikan puting payudara ke dalam corong breast shield
*mula mengepam pada kelajuan hisapan paling rendah (jika menggunakan pam elektrik/bateri)
*boleh laraskan kelajuan hisapan mengikut keselesaan
*pam kedua-dua belah payudara secara bergilir-gilir
*masa mengepam antara 10-20 minit (berbeza mengikut individu)

Panduan umum:

1) Memerah susu ibu perlu dilakukan dalam keadaan tenang, selesa dan tidak menyakitkan
2) Urutan dan rangsangan pada puting payudara perlu untuk mencetuskan refleks oksitosin (let-down reflex)
3) Memerah dengan kerap adalah lebih berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu ibu berbanding memerah dalam tempoh masa yang lama dalam satu sesi pemerahan
4) Pilih pam yang sesuai sama ada pam manual, atau pam elektrik, atau pam elektik yang boleh menggunakan bateri, single pump atau double pump
5) Pam yang baik adalah pam yang mampu meniru gaya hisapan bayi (baby mimic suction)
6) Patuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg)
7) Memerah susu pada waktu malam juga dapat meningkatkan penghasilan susu ibu
8) Ibu juga digalakkan memerah susu pada sebelah payudara sambil bayi menghisap payudara yang satu lagi

Sumber: thewomens.org.au, breastfeeding.com, breastfeeding.asn.au, my.inova.com

Khamis, 21 Jun 2012

ALHAMDULILLAH

selamat lahir boy
3kg
SVD epi (standard vaginal delivery ..hahah..baru tau ja mksud dia =normal delivery)
damansara damai medical centre,949pm,16june2012
sakit 7pm
p hosp 815pm
masuk LR 915pm
detail later

Jumaat, 8 Jun 2012

is it the time?

assalammualaikum wbt

esok saya akan ke DDMC damansara damai..
scan
check
check
check

my baby..are you ready to see your ibu,kakak n papa?

Isnin, 4 Jun 2012

learning iqra

video
si kakak ni dah ade improvement..mula2 tak paham ape la lagu dia nyanyi..

tak lama lepas tu
try baca alif ba ta kat dia,baru dgr dia smbung..
mula2 bunyi mcm lagu selamat hri raya..haha
tanya taska depa kata tak ajar pon lagi..

dah tu repeat2,,betui la..dia duk ngaji alif ba ta rupenye..kekkeke
ni dia sedar kne rakam,wat2 muka lak..hihi

Rabu, 30 Mei 2012

dup dap dup dap

maknanya 36 weeks la kan?

sejak semalam checkup ..hati dah cecuak

macam dah tau kne bersalin bila

dulu bersalin kompius EDD ..hehe..last2 dpt date tgh2 ..
mmg tengah sungguh la..
tengah tahun ,tengah bulan ..tengah megrib
berat terakhir 65.7kg msa tu 
baby 2.84kg,weeks 39++

ni smlm cek berat 63kg..35weeks 6 day
baby 2.50kg


ya allah permudahkan segalanya buat ibu ini
tiba2 pakai icon ni ..huhu,hari nakbah itu hari tu