Isnin, 19 Disember 2011

ohh terlupa

ade ruangan ni untuk bersuka ria.
mana p tah mud aku ni..
adeiii...la ni pukui 4pm baru terfikir nak wat kerja..wakaka..
tinggal 1jam setengah je..kalo cmtu baik apply keja yang time dia stat pukui 4-530 ja kan..


merapu apa taktau..
huu..ponin~wat-tu-du



atuii..cakit tepalaaaa..

pic g.o.o.g.l.e

she love eating

karipap for breakfast
Menu ahad pagi yang menyegarkan..
abes 2 biji setengah kat dia sorang ..huu..
karipap tak comel sangat..lepas gian ..pers-tai-mer..
tu last ade idea korek2 kerak buh dalam susu..
bancuh HiGoat ibu,pastu share kat dia sikit..
nampak dia berkenan..
lebih kenan pada sudu ja kut :P
alaa..lupa mintak tips doh karipap yang benar kat opah dia semalam..iskh2..

Sejenak bersama

KEAJAIBAN PADA DIRIMU

1-Ketika kamu dilahirkan, kamu diazan tanpa Solat,
Ketika kamu meninggal, kamu disolatkan tanpa azan.

... 2-Ketika kamu dilahirkan kamu tidak mengetahui siapa yang mengeluarkan kamu,
Ketika kamu mati kamu tidak tahu siapa yang akanmengusung kamu.

3-Ketika kamu dilahirkan, kamu dibersih dan dimandikan,
Ketika kamu mati, kamu dimandikan dan dibersihkan serta disolatkan.

4-Ketika kamu dilahirkan, kedua ibu bapa dan keluarga kamu bergembira,
Ketika kamu mati, kedua ibu bapa dan keluarga kamu menangis ke atas kamu.

5- Adam dan keturunannya dijadikann daripada tanah
Maha Suci Allah yang menjadikan kamu telah memasukkan kamu kedalam setelah mati

6-Ketika dalam perut ibu, kamu berada dalam kegelapan dan kesempitan,
Ketika kamu mati , kamu juga berada dalam kegelapan dan kesempitan.

7-Ketika kamu dilahirkan, kamu dibaluti kain supaya melindungi tubuhmu,
Ketika kamu mati, kamu juga dibaluti dengan kain untuk melindungi tubuhmu.

8-Ketika kamu dilahirkan dan setelah dewasa, kamu diperhati dan melakukan kemahiran,
Ketika kamu mati, Kamu tidak akan ditanya melainkan amalan soleh… Apakah bekalan kamu yang telah kamu sediakan…..?

Jumaat, 16 Disember 2011

mampu ke?




haa..stat makan pukui 830am,jam 845am tinggal banyak ni dah..aku rasa kalo x amik gamba ni ,kompom terus x sempat ada bukti aku masak apa pagi tadi..
eekekek..nak belagak la tu..jarang2 masak pagi..muahaha..
jimat la rm1.20 nasi lemak makcik belakang ni..dia dapat duit karipap empatposen je ..untuk si cilik tu makan ..

wahh.. satu taperwer ko abeh!
dh sampai seru mau makan banyak dah weh!donot skip eating..
seronot!


Khamis, 15 Disember 2011

hepy 18 months,my baby!

not much to say..her progress towards 1 years and 6 month today ..
already said too much earlier ..:)

owh remember to get immunization for her this month..
hope you be nice to ibu and papa and "the future" ye dear
...

Selasa, 6 Disember 2011

Al kisah seorang baby

kisah newborn

syahdu nye bace luahan hati si baby..heheh..malam tadi masa DF si balqis tu ,terus teringat time dia masa newborn dulu..huu..
lantas,terus je peluk dia kuat2..

semakin bijak dan macam - macam perangai .. malam tadi , takmau tido ..pastu kejut bangun pagi takmau.. weekend bagi dia tido ,bantai sampai 1030am baru celik..tu pon kene standby before dia menangis teruk2,kne direct feeding..sentiasa on off la duk tepi dia ..hehe..
agak dia mencari2..terus bukak,selak sua..dia cari lagi..terus bukak,selak..[nahh..ini kisah ibu dan anak ye..bukan bende lain..haha..]dia dah lena..ibu lari p bukak tv la pulak kan..





Jumaat, 2 Disember 2011

Anakku..di usia 1tahun 5 bulan ++..

lupa nak post ..huhu..alah senget benyet bideo..


peristiwanya:sampai awai kat opis ..bli nasi lemak sbungkus ,meehun sebungkus keripap sbiji..
pastu bawak la si anak dara ni naik makan kat pantry opis ibu dia ..
separuh nasi lemak dia abeskan tau..
nk suap meehun dia luah..pastu bagi karipap ,dia cubit sikit2..hihi...
skang dh kenai ibu dh ..baru la nak sebut nama ibu ..tapi sebut "aaabuuu..abuuuuu" time nagis je la..kalo sembang sebut "pa pa " pa pa " pa pa" sesaje..anak manje papa la katenye..huhuhu..

pagi2 umpan roti gardenia jagung/coklat ..terus buleh bg salam kat taska ,masuk terus..alhamdullilah..makin cedik la kan..
tpi time balik ,,nonong2 je nk kua ..nmpk ibu terus .."nak t**"... dr dlm taska lg dh bising2 pulok..hehe...so sayang her!
tgu smpai dalam keta bru leh BF..huhu



Future Reference for sharing

terlintas lalu kat dalam facebook KIM(kumpulan ibu-ibu menyusu)..
maka ternampak info bagus untuk di sharing..huhu..clear gak la ape dia nak kata ..ade pengalaman yg lebih kurang sipi2 dengan tu..

sila baca dari sana..kak Zaahirah :tips to working mom to breastfeed..

jd checklist utk penjayaan fully BF :

masa preggy
doa nk mnyusu anak
doa nk susu byk
doa nk mudah bersalin
doa nk sihat anak dlm kndungan
saving duit nk bli pam terbaik
saving duit nk bli accesories
wakaka..accessories?
deep freezer/new freezer/bottle/milk storage/sterilizer/warmer
knowlegde about EBM

lepas branak

trus myusukan anak
terus lagi bf
terus lagi bf
wat stok bila dekat nk start keja (4weeks sebelum)
ajari org yang nk handle EBM dengan tepat

simpan simpan simpan
 jd cm aku ,masuk umor baby 9 bulan++ stok abes sebab tak pam secara konsisten ..alasan ?
accessories tak cukup..wakaka..sebab?sebab suka cari alasan la kan..
smua bende akan gagal sebab kite sering membuat ALASAN..

jadi ..renung-renungkan dan selamat berjimat!
majulah KIM..

ramai yang tau pasal MEDELA,spectra,ameda dll breastpump..tpi yg ni macam menarik gak..first year breastpump..
google from :mybbstore



try la cari ..kecil,mampu milik,electric and battery operated..dlm rm400-rm500 buleh dapat ..kecil molek..
medela from rm200-rm2k (electric,manual,bateri..mcm2 ada)
ameda from rm600-rm900(electric +bateri aa 6 bijik)
spectra rm3xx-rm500 (elctric shj)



stakat ni dh try :
ameda:bagus!my first stimulator after my new born kt labour room
avent manual :bagus!(time betui2 tak usik B..simpan lama baru pump)

spectra:pon bagus!(time ameda wt hal sbb saya wat hal ngn dia ..termenjatuhkan dirinya..huhu)
medela harmony:suctionnya tak seswai buat diriku~(time ameda wt hal sbb saya wat hal ngn dia ..termenjatuhkan dirinya..)
pureen electric:juga tak seswai ngn diriku~(time ameda wt hal sbb saya wat hal ngn dia ..termenjatuhkan dirinya..h)
first year:bagus! (juga time ameda wt hal sbb saya wat hal ngn dia ..termenjatuhkan dirinya..h)


tapi ameda ni kepala spectra buleh masuk dengan dia ..pastu dari pump first year pon buleh sambung ke kepala ameda /spectra..haaa..nampak tak inovasinya di sini?ya ya ya ya puan puan..

langkah penjimatan utk spare-part la kirenye ni..hehe..selamat mencuba..tips acu cuba sambung pasang ni dpt dr mmber se-pump sebab husband dia tulung repair ameda sambil troubleshoot tu dia main sambung2..memang superb la kannnn..
sebab member tu pakai first year..member setaska;sesurau serta sesesi mngepam


just for sharing..


Selasa, 29 November 2011

kegilaan go go glory :)

tuuu yg atasss skali tuuu...i loikeee
wahaha..ku tgh kegilaan K-drama..

GLORY JANE dia kata..hukhuk..beshhh

KBS wed-thurs 9pm
adui..tp ku dh tengok melepasi episode kt KBS..baki lgi 3 episod nk abes ni ..iskh..bila nk aired tah..



Alternate Title: 영광의 재인 / Youngkwangeui Jaein / Glory Jane

Summary: Kim Young Kwang (Chun Jung Myung) is a baseball player on a minor league team, former 4th hitter of the major league team, is an innocently confident man who never stops trying his best to re-live past glories. Yoon Jae In (Park Min Young) works as a nurse’s aide is a struggling young, cheery, bright girl who always maintains a positive attitude despite her poor background and dreams of becoming a nurse. She meets Kim Young Kwang at the hospital when he sustains injures, as they struggling to overcome their fates, they find love. Seo In Woo (Lee Jang Woo) is the future heir of a sports clothing company and also the clean-up hitter for the a professional baseball team that his father owns. A love triangle ensues between these three characters.


nmpk nye dh ade aktibiti memalam kalo tak ngntuk..hoho..remote tv tu je la nk kena goda2 sket duk kat ai sajeeee..anak?harus di tidokan ataupon dihasut menuntun bersama2 ..muahaha

Ahad, 27 November 2011

pengurusan EBM (copy paste)

hmm..nak kene refresh smula bab2 ni..kunun nak jadi pakar laktasi nanti sonang..eceh..

pinjam link dr bwh ni..huu..smbil2 wt sesi ingat mengingati..jumpa kat kak blogger ni..
sy copy sebijik2 je la eh kak..


huhu
kalimah penting nya:

Sebelum itu mari kita berkenalan dulu dengan istilah-istilah penting utk perahan susu ibu
  • EBM - expressed breastmilk
  • fresh EBM - susu yg baru diperah
  • chilled EBM - susu yg telah diperah, disejukkan bhgn sejuk (bukan bhgn beku). chilled EBM akan membentuk 2 lapisan tp itu xmenunjukkan basi ye
  • frozen EBM - susu yg disimpan dalam tempat beku
Dah tahu istilah2 glemer ni, kita pergi plak pd apakah bekas2 penyimpanan yg sesuai untuk nk simpan susu perahan ni.
  • bekas plastik @ botol susu bebas BPA (free BPA)
  • bekas kaca @ bekas plastik berbucu keras (sprt tuppeware)
  • breast milk storage liner yg mmg khusus untuk simpan susu ibu - blh jimt ruang dlm fridge


  • bekas dadih - boleh guna 3 kali shja sblm dibuang -aku guna sekali je
Setiap bekas yg disebutkan di atas perlu dibasuh, disteril dan dikeringkan dengan sempurna sebelum guna kcuali storage liner tu (yg ni blh trus guna). Kt mana nk bli bekas2 ni? boleh terjah kt blog DUNIA SUSU IBU. kt citu banyak list online shop yg jual segala peralatan penyusuan.
Bila susu telah disimpan dalam bekas, pastikan label dgn perkara2 berikut:
  • tarikh perah
  • waktu perah
  • kuantiti perahan ( xperlu kalu guna liner n btol yg mmg dh ade sukatan)
  • nama anak (kalu ramai budak kt taska, takut tertukar tp sy xbuat sbb hntr ank kt bs, bs dh tau cooler bag husna)
Untuk nk mengelakkan pembaziran (sadis woo kalu susu ibu terpaksa dibuang), pastikan susu disimpan dlm kuantiti yg mencukupi dlm satu bekas. jadi kna tahu la estimated ank minum baper oz dlm sekali penyusuan.
Perkara lain yg perlu tahu juga adalah tempat penyimpanan dan suhu..mungkin ini part yg paling penting..kita tgk satu2 yer
  1. Suhu Bilik
    Kalo bilik xberair-cond disarankan simpan tidak lebih dr 4jam
    Kalo bilik berair-cond (15-25oc) tempoh simpan 6-8 jam
    *syrt yg perlu dipatuhi: suhu mesti stabil, jgn offkan air cond spnjng susu berada dlm blk tu

  2. Fridge/ freezer
    Peti sejuk 1 pintu (bhgn beku) - 2minggu
    Peti sejuk 2 pintu
    - bhgn beku - 3 bulan
    - pintu bawah - 3-5 hari (sblm dibekukan) , 24 jam (setelah dibekukan)
    Deep freezer - 6 bulan
    Kalau simpan dlm suhu kurang -1oc, boleh tahan hingga 1thn

  3. Cooler bag - 12-24jam (bergantung kepada jenis cooler ice)

PERINGATAN: Susu yg dicairkan TIDAK BOLEH dibekukan semula dan susu yg dipanaskan TIDAK BOLEH disimpan sejuk semula
Ok faham yer puan2 setakat ni? kalau ada pertanyaan feel free to ask..kalo sy xtahu jwpn sy akan merujuk kpda pakar bg pihak puan2 sbb sy pun bukan pakar laktasi..hehehhe..*mcm ajar kt dlm kelas pulak*

kalau dh faham kita pergi ke topik seterusnya iaitu TIP DAN CARA PENYIMPANAN (penting ni bg ibu bekerjaya mcm sy)
Di office:Simpan susu yg diperah di bghn bawah peti sejuk kt opis tu bukan di bhgn beku yer. Sebabnya kita nk mememlihara kehilangan antibodi akibat pembekuan (ini bukan bermaksud bila susu dibekukan antibodi yg ada hilang)

Kalao kt ofis xder peti ais, simpan dlm cooler bag yg ade ice pack..ice pack yg dh beku tu bawak siap2 dr umah

Di rumah:
Simpan sebanyak yang boleh di bahgian bawah peti sejuk dan sedikit shja di bhgn beku. 
Susu yg disimpan di bhgn bawah adalah stok untuk esok hari manakal yg beku adalah stok utk dibekukan (jika susu puan2 mmg banyak..
Katakan anak puan2 minum 4 botol (3oz) sehari, jika stok yg dipam di office dpt 4 botol (30z),
3 botol simpan peti bawah utk stok esok, 1 botol masuk bhgn beku. 

Sebagai ganti keluarkan stok beku yg bertarikh paling lama ke peti bawah untuk dicairkan sbgai kegunaan utk hari esok.



Rabu, 16 November 2011

berbahgia la kamu

Erm..seronok kan?

Fakta susu ibu ni menarik je..share dari kakak ni ..
patut la masa awal awal dulu perah susu tak dapat banyak pon..

so pengajaran,teruskan susu ibu dimulakan dari hari pertama kelahiran..woo..
insyaallah..tak perlu risau nak beli  FM ..cabaran nye adalah anasir2 luar kalo ikut pengalaman aku la..hehe
yang penting yakinkan diri sendiri..
susu ibu yang terbaik,knapa nak compare2 lagi kan..ternyata terbukti dalam quran pon suh susukan anak genap dua tahun.

ni amik dari kak Farah sarakid Farah Sarakids ni


“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan itu” – surah Al-Baqarah, ayat 233
* Pembatasan masa menyusukan anak dalam 2 tahun tidaklah dinyatakan ketentuan wajib yang mutlak. Tetapi ditujukan kepada ibu2 yang ingin menyempurnakan penyusuan itu. Lantaran ayat diatas, Allah berfirman:
“Apabila keduanya ingin menyapih (memberhentikan penyusuan) sebelum dua tahun dengan kerelaan keduanya dan permesyuaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya” – Surah Al-Baqarah, ayat 233

“Dan kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik)  kepada dua orang ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah dan menyusukannya dan menyapihnya dalam dua tahun” – Surah Luqman, ayat 14

banyak lagi kupasan dia kat original post ..

boleh click link atas tu..

kalo nak ganti susu pon insyaallah soya/fresh milk..tapi nak bagi susu kambing..agaknye dia terima ke ?
tapi memang lepas umor 1tahun 5bulan ni,baby tak minum banyak..makan je apa yang kita bagi..

erm.. 
syok nyeeee...alhamdulllilah..
kesedaran yang aku dapat pon secara tak lansung masa buat checkup anak 1st time dulu..dalam umor 5 bulan camtu ,kalo tak silap ,klinik kesihatan sungai buloh tu wajibkan hadiri kelas penyusuan susu ibu..memang seronok sangat2 masuk kelas tu..walaupon tempoh sekejap (aku masuk lagi sekali masa perut 7 bulan sementara tunggu turn checkup ~bagus juga la ..gomen kan biasa lama sket time turn dia)

dari situ aku start riki riki dalam tenet ..tup2 umor 8 bulan perut ,TERBELI breastpump secara online..haha..
terus belaja beli online barang2 baby lepas tu..hehe..mudah dan pantas!

maybe aku jenis suka nak jadi alien..haha..alien yang maksud aku adalah aku je yang paham..huhu..

SUSU IBU IS ALWAYs THE BESTTTTING...! tambah "ing" sebab continuos best..huhu..
harus anak-anak ibu kelak mendengar kata ibu ,wajib dengar kata ibu dan papa..minum susu ibu banyak2 ..hehe..insyaallah..

YA allah sihatkan tubuh badan ku ..untuk terus menyusukan zuriat kami..












Selasa, 15 November 2011

searching

mencari cari apa yang di cari
tercari cari apa yang tercari

cari cari ...



Rabu, 9 November 2011

Kontrol & Plan

masih dalam mood financial planning and controlling..
bru nk stat wat budget ..muahaha..det makin nak kering baru tergagau2 kau!

huhu..aku rasa duit aku hbes tang makan la..ngn minyak keta kalo p jln2..tpi mna la p jln jauh2 pon..huhu..p keja ja 200..(maybe org lain lg mahal kut..huhu..)tol lgi..
aku dh abes jimat gak la..henbeg x de,dompet pon xde..hahaha..beg plastik ngn beg doorgift kenduri je la ade..
(ewah..nmpk sgt berjimat kunun..tpi det mngalir gak..)

aku tak kira..stat bulan depan harus menabung secara telus dan fokus..xleh tolak2 dalih2..

skang program menabung aku jln min singgit sehari stat bulan lepas..haha..mampu ke nk bli deep freezer?
dah la skip sminggu ..huhu


harus continue topup next gaji ni..bia la x gnti bedak pon ..x ganti kasut pon ..[sebab smua dah gnti bulan lepas..:p]

my next target :DEEP freezer..utk anak and tok laki yg bersuhu panas tu ,buleh la bg dorg duk dlm tu..aku ni hati je la nk kne letak dlm tu..ekeke

malam2 kipas aje dua beranak tu..x kire ujan ke ape..aku je yg beriya2 selubung slimut2 smua..hihii..[org yg slalu panas dlm ni sejuk di luar agaknye..]

pastu nak revise budget utk next next next next ...huu..semoga termakbul dan harapnye tu lah pilihan .kputusan bijak aku mcm dlm clever edisi mesia

"bijakkkkkk..memang bijakkkkkkkkkkkkkkkk " 



DEEP DEEP DEEP DEEP DEEP....sama mcm bunyi jantung aku ..DEEP DEEP DEEP DEEP

...dgn harapan ade org nk sponsor DF..hooho


Selasa, 8 November 2011

Jual beli tanah

nampak macam menarik..
tapi berapa wang yang perlu ada utk transaction itu berlaku?
mampukah?
huhu..

mcm best kan..ade tanah sndiri,buat rumah sendiri..puas hati..
dpt yang tanah lot satu2,lagi puas hati kut..
nak memekak2 ke ape ke kan..{teruskan berangan}
tanpa angan2 impian takkan muncul!



Rabu, 2 November 2011

from PCB to PMC

berhari-hari
berminggu-minggu draft tajuk entry kat atas ni dalam medula oblogata membran aku nih~

alkesah...
application mintak cuti dari kerja rumah untuk weekend terapprove.tu la..doa tak specific..patut mintak cuti tapi mintak dalam keadaan sihat la kan..
muahaha..tatau lak makbul doa aku..harap2 termakbul doa aku yang lagi satu ni..hehehe
ritu dah check in PCB resort ,skali dpt check in PMC darul aiman ..nak duk lama ,tapi ksian kat anak bini laki...duk satu malam pon cukup la..
pasni ibu kne jaga2 tak buleh sakit2 kcuali sakit yang di maafkan la kan..sperti sakit buatan sendiri..wakaka..

gara-gara nak demam ,makan laksa malam2..pastu mulut menyumpah2 tak sedap badan kan...pagi sabtu tu trus pening lapa..kepala tak buleh angkat ..jalan macam robot,x leh laju2..

minum muntah makan muntah..last2 bangun gak la pagi ahad ,nk p hospital mintak bantuan..pucat lesi lesu dh time tu..brapa kali nk jwb daa..bukan pregnant ,tp penat..ehehe..
tekanan darah pon rendah ..pastu dah x leh nk makan,drip je la ..dekat 5 botoi gak melantak ayaq tu..kembong tangan ni rasanya..perasaan yg perasan ...

pastu setel ,alhmdullilah,hampir sihat ..tpi kepala still pusing2 ,x leh jalan laju..macam org telan ayaq haram ..iskh2..nauzubillah ,x penah la..tgk org belakon je..hehe..gambaran nye la..

pastu sekali lagi..ibu dalam pening2,anak ibu tambah cuti ibu lagi ~yeay..
amik ubat kat klinik opis ni ,satu simptom baru yg aku rasa lojik gak la sebab musabab aku jd goyang2 pusing2 kapala..air dlm telinga yg utk stability tu mungkin terganggu,so dokto -yg baik slalu bg MC- tu telah bagi aku ubat saraf telinga dan ubat vitamin..alhamdullillah ..nampak berkesan gak la..tidak tak la laju aku taip ..
anak aku lak dpt ubat ciken pox..haaaa..amik ko..cuti lama pulop..dia bukan tau dia sakit apa..sampai tengah2 miggu baru merap sket..tergaru2,sian tgk tompok2 pox pox berayaq.huhuuhu..nk bergenang ayaq mata..dulu ibu kena umoq 11 taun..dh cerdik la sikit..

hari kedua kena poxy2..huhu..abes muke smua..

tibe2 minat kudapan yang tu pulak..iskh2

hasil di belakang badan

hari2 terakhir poxy2 dah ilang sket kat muka..tinggal kat kepala ngan badan belakang je


sebelum raya aji ni ok kut..doa2 begitula.~

taska pon kene disinfect..ttup samapai raya aji ni..ibu dan anak duk umah opah dia la dulu ..nanti mggu depan baru kembali normal ..

syok gak duk umah opah..sarapan ,dinner smua tersdia..ekeke..tambah2  ibu supply supper je la buat spupu2 si anak kecik ni .. lupa nak snap gmba lasagne sadin cap mat ijat and kak anis serta kalong and makteh amani balqis

Selasa, 11 Oktober 2011

The reason why ....







lovely dotter anak manja papa..huhu

Jumaat, 7 Oktober 2011

alhamdulillah lagi

sronotnye bila tgk anak dah sehat!
nak anta taska pon xde la berfikiran buruk.. pekataan tak seswai...hmm..berfikiran celaru ..


ni time amik dia semalam..lepak kat lobi tggu member sekapal..pakai baju besor nmpak cuet lak *sesi ni nak puji anak*



dengan berbekalkan botol straw saje2 gantung kat leher ,kunun nmpak macam balik tadika besor..
henpon sepaipon..gmba pon bersepai2 je la ..xleh nak wt semat2 dah

teringn gak nk pakai semat-pon..tapi adakah aku mampu bertindak tidak ganas?atau adakah amani balqis mau bekerjasama menjaga semat-pon ku itu..haha
calangcalang (ke alang2 ...??) beli aku nak yg tac-tac la kan..hohoho..selaaaaid finger ajeee..


 dah kesah anak ni ape cer?haaa..pg tadi snap curik2 sebelum tinggalkn dia ..zoom brapa byk daa..sebab dah duk kat pintu klua..kang jenguk muka depan ,mau melekap kat kaki ibu je si kecik tu..
gmba dari belakang supaya tak kantoi!

aktiviti pagi di taska...kalo sampai awal2 tu,bagi dia kasut ,terus p letak kat rak..pastu mata meliar perati .. mule ade kawan dia tgh brekpas..dia pon nyelit ,xdan amik gamba,sibuk kisah EBM bg kat dapur...pstu perati je la nenek nanny dia, suap koko crunch yg dicrunch2..hehe..sonokkkknye tingokkk dia makannnn..

dah dua malam pon makan nasi elok dah..memang perati ikan goreng+nasi ,baru la dia makan sungguh2... kesukaan dia la..x yah paksa makan KFC ,Mc D pe jadah tu ..kompom tolak ..tradisional cam IBU dia..eh eh eh eh ..PAK dia kut....

 semoga anak ibu sentiasa sihat dirahmati allah dan kita sekeluarga juga di rahmati dan semua2 org di luar sana pon sama ..amin..

pilihla yang terbaik!mari mengundi ..eh ..tiba2 ?

Khamis, 6 Oktober 2011

wednesday again


here she goes again.....cat cat shy

taken at kuala trengganu..yesh!
berjaya menjejak kaki ke pantai timur sebagai seorang ibu  dan isteri ---->>haktuih ..poyo..haha

aturcara ritu sesaje je..
sabtu:brekpas kt gua musang lunch kt nasi ulam cikgu KB, dinner kt PCB
ahad :brekpas kat PCB ,lunch kat syafinaz KT ,minum petang kat dungun, last dinner kat temerloh..




last p kota bharu 2008 kut ..knduri amani kat bachok..time tu bru tau ade stai nikah xyah jabat tgn ngn tok kadi pon..huhu..amani ni classmate ku masa kat qber dulu..tak kusangka anakku akan nama cam dia ..hahaha..
dulu nama dia x feymos pong tauuu..

rasanya dulu x p jln2 sngat pon..kali ni p merasa la check in check in..tapi sebab xde smartpon..yg ade sepaipon je,maka x leh la update kat forthsequare akan kedudukan geografi kami..haha ade org nak tau ke??

p jumat tgh mlm ,tido sat kat cave fox ,pastu terus p kota bharu dengan misi korek duit ,menggali emas..
pastu tidoq betui2 ngadap laut  kt PCB nun..cume laut dia x cntek sgt la..budak tu pon takut ayaq la pulak..

pstu balik ahad tu singgah dungun..wahh..situ cantek sket laut dia..uitm dia betui2 ngadap laut ..kalo aku duk situ xtau buleh blaja ke dak tah..sgt menarik tempat tu utk fefeling down,fefeling belakon tengok air laut ,bygkan lemas,tibe2 beach boy dtg selamatkan..eceh wahhh

harap buleh p lgi time konvo spupu amani balqis nanti 2 taun lagi kut insyallah ..eh mana de uitm konvo kt branch ..huhu .


detailnye gmba kat atas mse nk p cri kedai makan kt kola trganu tu..gugel2 dorg kata syafinaz KT tu kedai makan nasi padang yang sedap..cari tak bersungguh sgt la...tp terjumpa..kecik je kdai tu..cmne leh org kata sedap eh,aku rse cm biasa je kut ke aku nye tekak paranormal??

betul2 area istana ape tah depan tu..lama dah x lalu kat pasar payang ,stesen bas KT...huhu..last pon mse amik result SPM dulu je la..hukhuk..
lenkali kne mai lama sket ..ritu setakat amik angin bas ngn keta berplet K ngn T je la..hehe..










 

Selasa, 4 Oktober 2011

alhamdullillah

syukur ni'kmat kepada allah pemberi rahmat
alhamdulillah alhamdulillah alhamdullillahhhhh...

percotian yang dirancang tidak berapa terancang..
namun bahagia..ecewah nak berjewang lak..

semoga sentiasa menjadi ummat yang mensyukuri ni'kmat dan bukan mengkufuri ni'kmat..








mind

If you can read this you have a strong mind:
7H15 M3554G3 53RV35 7O PR0V3 H0W 0UR M1ND5 C4N D0 4M4Z1NG 7H1NG5, 1MPR3551V3 7H1NG5! 1N 7H3 B3G1NN1NG 17 WA5 H4RD BU7 N0W, 0N 7H15 LIN3 Y0UR M1ND 1S R34D1NG 17 4U70M471C4LLY W17H 0U7 3V3N 7H1NK1NG 4B0U7 17, B3 PROUD! 0NLY C3R741N P30PL3 C4N R3AD 7H15. R3 P057 1F U C4N R35D 7H15..

Selasa, 20 September 2011

Menyelam minum air

Sambil tulung2 review breastpump terbaik utk orang baru join club mama ni,terjumpa macam macam yang best..

tip tambah susu dengan pegaga ,memang alhamdullilah ..time pantang memang makan ni di samping sup sawi,dan minum air masak banyak sikit..tapi start lewat gak..
psal breastpump terbaik,cari sini la

sebab apa yang dia kata betul..pada saya tah macammana terjumpa satu blog review pasal ameda lactaline somewhere dlm ni ..
so terus beli ameda..masa tu dlam perut lagi si kecik molek tu..ade dlm 7 ke 8 bulan kut umo dia ..hihi..
semangat ,pstu jumpa yg rm680 promo beb!

tapi time dia hantar ,org lain yg sambut ..hehehe..x merasa la dpt parcel besar ..hakhakhak..setat tu la blaja bli online2 ni ..cm sronot seh..

pstu guna pakai stat umo dia in life on day 3 ,sebab susu mcm x mau klua sendri or baby tu x tau isap lagi ..sian dia ..huhu

kendian lepas staun pam tu mcam dah imune kut..x rasa dah dia pam ..kene perah ngn tangan sambil auto tu..huhu..rupenye injap ,valve dia sensitip sket kut..jenis pengganas cmni ,memang la ..hihi..siap jatuh2 dah pam tu ,bunyi menggerunkan je..hikhik..
ape yang patah dlm tu tah
nsib geng ibu menyusu menyokong kuat ..laki dia buleh reper..trus sambung EBM lagi..alhamdullilah..tapi agak pelik la..sebab ade ibu lain yang x pakai dah pam,maka alternatif yang dieprolehi sambung kepala spectra 3 kat ameda..haaa..byk gak yang sesuai sebenarnya kat pam2 ni..

accessori tu kadang tgk sejenis je...

pastu untuk time malas2,nasib buleh pinjam kakakku punya pam avent isis manual ..best gak,cume kne time betul2 poket penuh baru sedap la pam..penah dapat 5oz sebelah sebab malam tu anakende x mau minum..

kalo hari biasa2 huh..1 oz pon x dapat..haha..kire kdg dpt gk la 1-2oz kan..wat tambah2 mana yang kurang ..buleh la ..dari xda langsung kan..

hehe..jadi pilihla mana2 yang anda mahu dan mampu..
ingatlah susu itu dari minda yang positip dan niat yang ikelas..chewahhhhh..

ce-ki-an

Rabu, 14 September 2011

Jumaat, 9 September 2011

Aiyoo..baru tau ni ..Jangan goncang EBM anda!

dari akak ni

ayooo..tpi taktau kat nursery tu dorang wt cmne..nak tegur dorang tu lagi lama dalam bidang ni..

hishhh..aku dah la jenis tak berani tegur2 ni..

Don't Shake the Milk
Linda J. Smith, BSE, FACCE, IBCLC

Why not?

Because shaking expressed mothers' milk (or boiling or freezing it) denatures the shaped molecules of the protective proteins, leaving only the pieces - the amino acids - the parts.



Lactoferrin, lysozyme, and other protective components work their protection magic when they are in their original shaped molecular structure. Some components remain intact, even during freezing, shaking or heating. They not only protect the gut from many kinds of infection, but also prevent inflammation of the gut lining. Even broken up, the separate amino acids are still really good stuff and are digested by the baby as nutrients.


Imagine a set of pop-beads assembled into a necklace or bracelet. When the beads are acting as a bracelet or necklace, they are doing their job as protective elements. When you break apart the beads, you have in your hand many individual chunks of amino acids which are then digested.

Cellular components are also susceptible to damage by physical stress. After all, they are living cells.

With mother's milk, you get at least two functions for the price of one. With manufactured formula, you only get the individual beads, never the necklace or bracelet. And never the living cells.

So, please handle human milk gently, respectfully and kindly. It's far more than perfect food for babies - it's a living tissue and protective shield too.

© 1998 Linda J. Smith, BSE, FACCE, IBCLC lindaj@bflrc.com

kadang aku shake psai yang semalam aku express dapat dalam 1-2oz..nak campor yang hari ni punya dalam 2-3oz..sayang la tinggal yang melekat2 tepi botoi..

huhu..pasni takbuat dah..OKEH!

MOTTO hari ini:breastfeeding menuju ke arah 2 tahun or next baby whichever come first ..hehe~

Isnin, 5 September 2011

Kebenaran tentang perancangan



tertarik dengan entry ni..
fikrah merancang

semuanya benar belaka seperti yang ditintakan oleh beliau ni kan..
kita merancang macam2..
contoh ,
nak UPSR,PMR,SPM dapat gempak
pastu nak masuk asrama penuh,
masuk U,
nak kerja,
nak duit banyak..
nak kawin ..nak anak..nak umah ..nak nak nak ..

tapi solat 5 waktu pon dah ada timing dia ..buleh di rancang..
cuma yang fardhu tu la kite kejar ..tu pon kadang berlopak ..hukhukhuk..

tapi tang ibadat extra *sunat* ..masa bulan puasa je terjamin
sebab ada masanya untuk kita berteraweh tadarus bagun malam bersahur..{tu pon tak istiqomah..huhu}

image taken from here

semoga mendapat sesuatu dari ramdhan 1432 yang lalu untuk bekalan 11 bulan sebelum ramadhan seterusnya..
aminyarabballalamin..

Jumaat, 26 Ogos 2011

raya or no raya

Salam..
dengar wind2 say macam raya buleh jadi rabu..amacam kengkawan?

bukan sebab tu la pon nk bebel sini..tapi sebab tah ..
tetibe macam hilang mood beraya..
malam tadi dah beraya ngan mak abah dah pon..huhu

apa lagi mahu..iskh iskh..
hujung2 ramadhan ni lagi mencabar..
sikap kesyukuran; mensyukuri nikmat tu perlu dikuatkan ye puan2..

muka seram sejuk dah ni..hadoi ..
ingat sihat sebelum sakit
ingat mati sebelum hidup..eh tebalik dowh
ingat hidup sebelum mati
ingat senang sebelum sempit
ingat apa lagi satu ,aku pon dah tak berapa nak ingat..
ingat ingat lupa ada..
ingat lapang sebelum sempit kut ?
ingat senang sebelum susah?

hmm..kata apa lagi..hari ni jumahat..26 ramadhan 1432..
ya allah,berilah kami jumpa lagi ramadhan tahun depan untuk memperbaiki apa yang kurang tahun ni..
dan penghujung ramadhan ni jadikan kami antara orang2 yang sedar ..huhu..
andai ini ramadhan terakhir,rahmatilah kami.

*ayat ciplak diolah suai jumpa dari blog MakcikRehan

bakpo la kawe dok rajing lasung rini..hukaloh weh..
doa tambah susu :al baqarah,60


cepat cepat cepat .......hapal!



Rabu, 24 Ogos 2011

kisah rasullullah

amik dari  sini 
kopi sejibik2.. untuk sharing..

*******************************************************************************
Artikel kali ini diambil dari website Hasrizal Abdul Jamil, SaifulIslam.com.
Cerita ini berkisar tentang pemergian seorang Rasul yang dicintai. Semua ini diambil dari hadith Sahih(Insya-Allah) dan ditukar kepada bentuk cerita. Hayatilah.

---------------------

“Kepalaku!” kata Aisyah.

Baginda Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam dan Aisyah radhiyallaahu ‘anha baru sahaja pulang daripada menziarahi perkuburan al-Baqi’ lewat malam tadi.

Kepala Aisyah sakit berdenyut-denyut.

Baginda menyedarinya.

“Bahkan kepalaku juga wahai Aisyah. Oh kepalaku!” kata Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Jika suami pening, tangan isteri yang memicit banyak mendatangkan rasa lega.

Jika isteri yang sakit, belaian seorang suami adalah penyembuh paling berharga.

Tetapi di malam itu kedua-duanya sakit. Kepala mereka berat.

“Janganlah engkau bersusah hati wahai Aisyah. Seandainya engkau mati sebelumku, nescaya aku akan menyempurnakan urusanmu. Aku akan mandikan dikau, kukafankan dirimu dan akan kudirikan solat buatmu serta engkau akan kukebumikan!!”, usik sang suami.

“Demi Allah, aku rasa kalau begitulah kisahnya pasti selepas itu engkau akan pulang ke rumahku dan berpesta gembira dengan isteri-isterimu yang masih hidup!” si isteri tersentak dengan gurauan sang suami.

Merajuk.

Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam ketawa.

Dalam sakit yang luar biasa itu, baginda masih suami yang hangat dengan mawaddah. Sakitnya tidak menjadikan beliau keluh kesah. Sempat pula mengusik isteri yang tidak tentu rasa.

SAKIT YANG BERTAMBAH


Malam itu berlalu dengan sakit yang tidak beransur kurang.

Kesakitan itu memuncak semasa Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam memenuhi giliran Baginda di rumah isterinya, Maimunah radhiyallaahu ‘anha. Bukan sakit yang sembarangan. Ia sakit yang menjadi kemabukan sebuah kematian. Sakaraat al-Maut!

“Esok aku di mana? Esok aku di mana?” Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam bertanya.

Dalam sakit yang bersangatan, Baginda masih ‘sedar’ akan tanggungjawab dirinya berlaku adil kepada para isteri.

Itulah ukuran adil seorang mukmin terhadap isteri-isterinya. Mengusahakan segala tenaga yang berbaki untuk tidak memalit zalim dalam melunaskan amanah sebagai seorang suami. Tidak mengambil mudah hanya dengan alasan yang remeh temeh untuk melebihkan seorang isteri berbanding yang lain.

Itulah juga ukiran makna bagi sebuah Mawaddah. Cinta yang bertambah hasil kesungguhan mengatasi ujian dan musibah.

Namun di situlah terselitnya Rahmah. Sifat belas ihsan yang terbit daripada hati yang mengasihi.

“Izinkan aku berhenti bergilir dengan menetap di rumah Aisyah” Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam meminta izin daripada para isterinya.

Siapakah yang pernah membantah permintaan seorang Rasul. Namun Baginda tetap meminta izin kerana keizinan itu hakikatnya kekal bagian seorang isteri. Tiada isteri yang dipinggirkan. Hak masing-masing dihormati. Andaikata seorang Rasul boleh meminta izin menahan giliran daripada isteri Baginda, bagaimana mungkin seorang suami menjadi angkuh mempertahankan haknya di hadapan isteri atau isteri-isterinya?

HARI-HARI TERAKHIR


Masruq meriwayatkan daripada Aisyah radhiyallahu ‘anha:

Tatkala Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam gering, kesemua isteri Baginda berada di sisi. Tiada seorang pun yang tercicir antara mereka. Ketika mereka berhimpun, anakanda kesayangan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam, Fatimah radhiyallahu ‘anha datang berjalan. Demi sesungguhnya cara berjalan Fatimah tidak ubah seperti ayahandanya, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

“Selamat datang wahai anakandaku,” Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam dengan suara yang lemah menjemput Fatimah duduk di sisinya.

Baginda membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah.

Anakanda itu menangis.

Kemudian Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam membisikkan sesuatu lagi ke telinga anak kesayangannya.

Fatimah ketawa.

Apabila Fatimah bangun dari sisi ayahandanya, Aisyah radhiyallahu ‘anha bertanya, “apakah yang diperkatakan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam hingga menyebabkan engkau menangis dan engkau ketawa?”

Fatimah menjawab, “Aku tidak akan mendedahkan rahsia Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam!”

Demi sesungguhnya, selepas wafatnya Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam, Aisyah radhiyallahu ‘anha mengulang kembali soalan yang sama kepada Fatimah, “Aku bertanyakan engkau soalan yang engkau berhak untuk menjawab atau tidak menjawabnya. Aku ingin sekali engkau memberitahuku, apakah rahsia yang dikhabarkan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam dahulu?”

Kata Fatimah, “ada pun sekarang, maka ya, aku bisa memberitahunya!

“Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbisik kepadaku dengan berkata: sesungguhnya Jibril selalunya mendatangiku untuk mengulang semakan al-Quran sekali dalam setahun. Namun di tahun ini beliau mendatangiku dua kali. Tidaklah aku melihat kelainan itu melainkan ia adalah petanda ketibaan ajalku. Justeru… bertaqwalah kepada Allah dan bersabarlah kamu dengan ketentuan ini. Atas segala yang telah ditempuh dalam kehidupan ini, sesungguhnya aku adalah untukmu wahai Fatimah!

Aku menangis…

Kemudian Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbisik lagi kepadaku dengan berkata: apakah engkau gembira kalau aku khabarkan kepadamu bahawa engkau adalah penghulu sekalian wanita di Syurga? Dan sesungguhnya engkau adalah insan pertama yang akan menurutiku daripada kalangan ahli keluargaku!
Aku ketawa”

Sesungguhnya…

Fatimah radhiyallahu ‘anha benar-benar kembali kepada Allah, menuruti pemergian ayahandanya enam bulan selepas kewafatan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam. Benarlah beliau ahli keluarga pertama Baginda yang pergi. Dan benarlah kalam utusan Allah… sallallaahu ‘alayhi wa sallam!

DETIK SEMAKIN HAMPIR


Dhuha itu tepu dengan kegelisahan.

Senyuman yang dilemparkan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam kepada Abu Bakr dan sahabat semasa mereka mengerjakan Solat Subuh tadi, benar-benar mengubat rindu mereka. Namun para sahabat tidak tahu bahawa kerinduan mereka hanya terubat seketika, dan mereka akan kembali merindui wajah itu, buat selamanya. Senyuman itu bukan senyuman kesembuhan. Ia adalah senyuman perpisahan.

Badan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam semakin panas. Sesekali ada dengusan yang keras dari nafas kekasih Allah itu mendepani mabuknya kesakitan sebuah kematian.

“Laknat Allah ke atas Yahudi dan Nasrani, mereka menjadikan kubur-kubur Nabi mereka sebagai masjid!” bibir Baginda masih tidak berhenti sallallaahu ‘alayhi wa sallam menuturkan pesan-pesan yang penting buat umat yang bakal dilambai perpisahan.

Aisyah radhiyallahu ‘anha meneruskan catatannya:

Aku melihat sendiri Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam mendepani kematian Baginda.

Kami ketika itu berbicara sesama kami bahawa sesungguhnya Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam tidak akan meninggal dunia sehinggalah Baginda membuat pilihan antara Dunia dan Akhirat. Tatkala Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam semakin gering mendepani kematian, dalam suara yang serak aku mendengar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam berkata: Aku bersama dengan orang yang diberikan nikmat oleh Allah ke atas mereka daripada kalangan para Nabi, Siddiqin, Syuhada’ dan Solihin, dan itulah sebaik-baik peneman yang menemankan aku!

Dan tahulah kami, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah menyempurnakan pilihannya itu.

Dalam kegeringan itu, aku sandarkan tubuh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam rapat ke dadaku. Telingaku menangkap bicara lemah di ambang kematian, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam berbicara: Allahumma, ampunkanlah diriku, rahmatilah aku, dan temukanlah aku dengan-Mu, Temanku yang Maha Tinggi.

Ketika Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam bersandar di dadaku, datang adikku, Abdul Rahman bin Abi Bakr dengan siwak yang basah di tangannya. Aku menyedari yang Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam merenung siwak itu, sebagai isyarat yang Baginda menggemarinya. Apabila ditanya, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mengangguk tanda mahukan siwak itu. Lalu kulembutkan siwak itu untuk Baginda dan kuberikan kepadanya. Baginda cuba untuk melakukannya sendiri tetapi ketika siwak yang telah kulembutkan itu kena ke mulut Baginda, ia terlepas daripada tangan dan terjatuh… air liurku bersatu dengan air liur Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam di detik akhirnya di Dunia ini, dan detik pertamanya di Akhirat nanti.

Di sisinya ada sebekas air. Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mencelupkan tangannya dan kemudian menyapu wajahnya dengan air itu lalu berkata: Laa Ilaaha Illallaah! Sesungguhnya kematian ini kesakitannya amat sakit hingga memabukkan! Allahumma, bantulah aku mendepani Sakaraat al-Maut ini!

Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam mengangkat jari kirinya ke Langit lalu berkata: Kembalilah aku kepada Teman yang Maha Tinggi! Kembalilah aku kepada Teman yang Maha Tinggi!”

Tangan itu layu. Jatuh ke dalam bejana.

Leher Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam terkulai di dada Aisyah.

Pencinta Ilahi yang rebah di pelukan isteri tercinta. Melambai pergi ummah yang dirindui. Pencinta yang agung itu telah mati. Tetapi cintanya harum hingga ke detik ini.

Innaa Lillaah wa Innaa Ilayhi Raaji’un.

Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat kepada Nabi. Wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. [Al-Ahzaab 33: 56]



ramadhan ke24

assalammualaikum ..
salam sejahtera..
versi rajin mengKarang ala2 bullet format..
alasan:tiada aktiviti luar kawasan maupon luar batasan
no rujukan check in:810am
no rujukan check out: belum terpasti oleh sesiapa kecuali Nya
maklumat lanjut:Wah ..dalam minggu ni rasa macam harini baru banyak masa untuk menggoreng..
akan di goreng smula untuk kepanasan berterusan..

sekian wassalamu..

eh belum sekian... kesian kesian kesian


haaa..dah tengah2 minggu hari bekerja..tibe2 semangat nak kerja meluap2..
ala..xley pokus lak..

encik :eceh..ko nih kerja kah blogger?
makencik:hehehe..part time encik..
encik:apa yang part time..
makencik:dedua..
encik..hamboih..nak amekkau silambam!
makencik : ..........[sila lawat saya di wad]







Isnin, 22 Ogos 2011

ramadhan bergambar

lama dah x pos gambaq..huhu

dah stat semangat makan dah dalam dua minggu ni..alhamdullilah

target:nak naikkan dia 2 kilo..boleh?
ikan goreng ditabur kuah sweet sour..
tempe goreng..bubur..ape lgi,x nmpk..haa..terubuk goreng..ni ahd miggu dolu 14 ramadhan punya menu ni..

bagi makan byk2 sebab jumaat 19 ramadhan punya activity......

nk wat biskut badam!ada gaya?
Biskut Badam Rangup

BAHAN-BAHANNYA
150 g mentega
100 g gula aising
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1/2 camca teh esen vanilla
100 g tepung gandum*
100 g tepung kastard*
75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
50 g serbuk badam
50 g tepung gandum (extra)

UNTUK HIASAN:-)
1 kuning telur
Badam cincang secukupnya
CARA MEMBUATNYA

Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan...)
Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...


hasil tinggal suku..pak ngn anak tukang rasa..

yang lain gadis litar hiasan di sub-urban dulang..
last time time masak depa x dan posing..
tumpang glamour anak gadis badam la kan ..
aisey..gmba memeri ..-->>>stil budget corak kuih tu cantek...ayam!

apa tengok2..hamboih aih!
hihi..
ramadhan tahun ni macam best :)
anak pon dah besor..
buleh berdikari dah ni..
silap2 tinggal umah sorang2 pon buleh idup..
wakaka...



eh lupa cita cookies yang di anak tiri ni

haaa..mcm cipmore dak?
Coklat cip(dari sini

Bahan-bahan ( 50 biji +- )

    * 1 cwn tepung gandum
    * 3/4 sk baking soda
    * 1/4 sk garam
    * 1/2 cawan marjerin(dicairkan)
    * 1/2 cwn gula perang (SILA RUJUK NOTA DI BAWAH CARA2)
    * 1/3 cwn gula halus
    * 1/2 sk esen vanila
    * 1 cwn choc chip

Cara-cara

   1. Campurkan tepung, baking soda dan garam ke dlm mangkuk. (saya ayakkan terus).Panaskan oven pada suhu 150'C
   2. Dlm mangkuk lain, pukul marjerin, gula perang, gula halus dan esen vanila sampai sebati (kelajuan sederhana). 3.Masukkan campuran tepung+baking soda+garam tadi dan kacau sampai sebati. Lepas tu, masukkan choc chip dan kacau lagi sampai sebati.
  
      The_dough
      Lepas tu,letakkan 1 sk adunan ke atas baking sheet. Pastikan jarak antara doh lebih kurang 1.5-2 inci.(dia mnegmbang)
   4. Bakar dalam oven dlm 18-20 minit sampai warna golden brown.
   5. Lepas bakar, biarkan cookies atas baking sheet tu dlm 3 minit. Then, transfer ke wire racks. simpan dalam bekas kedap udara.
   6. NOTE: Cookies ni mungkin TERLALU manis bagi sesetengah orang. Kalau nak kurangkan manis, guna hanya 1/4 atau 1/3 cwn gula perang (bergantung kepada citarasa masing2).


haha..aku wat malas..pstu belagak pandei..
ternipis sangat..jd ala2 lempeng..
tapi semalam buat smula..--> gamba xda lgi :(
ade kak opis bg tip..buat guli2,pstu tekan,jgn leper sangat ye puan-puan..nanti dia mengembang sendiri ikut lemak pinggang suka dia

Rabu, 17 Ogos 2011

salam nuzul quran dan aurat

wah..banyak yang bagus untuk di share ..

sendiri dah besar ,sendiri buleh pk..
kadang2 konsep ni mcam x bgus gak kan..
sebab sebenarnya besar je betul,tang buleh pk tu x brapa.
macam aku ni..otak fikiran memang masalah sikit kalo tanpa bantuan
trimas encik suami..kamu memang baekkkk..

huhu..entry puji laki sendiri..kalo keje nak merusuh saje..hehehe
semoga ramadhan ini mendidik aku jadi isteri dan ibu yang lebih baik..
bermulalah dengan niat..

nah..banyak buleh di baca kat sini..pasal perempuan,melayu,malaysia.dan peshen.
takapalah orang kata aku takda peshen pon kan..hehe

original entry aku dapat dari sini 
mekasehla ye..huhu




Jumaat, 12 Ogos 2011

entry *ter* lagi

haa..jangan main2..ter ni buleh jadi macam macam..
aku ter rajin
aku ter malas
aku termakan..ops..bukan bukan

aku terjalan lunch tadi..membuatkan rutin harian berubah..
lunch time di medan mara dan maju junction..
panaskan badan ..hehe

sambil "ter"rembat sepasang dua kasut..ala..murah je incik..huuu..pkai heels tadi sakit kaki,maka harus tuka uniform la kan..

alkisah malam tadi "ter"jugak..

teringat filling stobery bake with yen yang aku beli lama dulu time gian masak kueh2 kek2..
tok laki rajin masak dah,lauk basah kan nanti penuh peti..
untuk elak filling tu jadi ikan berstoberi,baik aku segera kendurikan dia..

sayangnya gambar tak amik..tu la..gian lama x pegang tepung gandum..muahaha

350g tepung gandum
60g gula aising
250g buttercup (1 bar)
25g tepung jagung
25g tepung kastad
filling stoberi sesuke ati
2 bijik teloq..
gaui smua..buat doh dan canai..terap tekap..bakar 180 degree 20 min..

jeng jeng jeng..tunggu kendian kalo rajin aku buh gambo..

huhu

sila bayang je la..jenis yang pakai acu jem di tengah tu je..



satu balang dah anta umah opah amani


updated*:gigih ngabihkan sampai pukui 2 pagi ko!
mata ngantuk2..
bdget nak wat banyak2..
last x larat tekap..
ikut dan je ade nipis ada tebai..

sedetik

kisah norma dan talib

tak abes baca pon dah macam nak sayuu ni..sayu lebih2..

routine and non-routine

haa..teringat kisah routine nari dlm cite ni ..

hehe..rutin..
maknanya apa yang berulang la kan..,
hari siang ramadhan aku ,rasanya buleh jadi rutin la..

datang opis
anta anak kat taska
naik atas,stat keje
p surau - mngepam
wat wat rajin dpn pc
p surau -mngepam,rehat
wat wat rajin dpn pc
p surau -mngepam
amik anak
BALIK

wakaka..x turun dah dari level 20 ni lepas mai..kecuali pada hari tak rutin cam terpaksa betul2 dedikasi kerja..ekeke..paksa kah?


Khamis, 11 Ogos 2011

biskut soother (ke teether?)

untuk anak baru tumbuh gigi..
buat versi jimat pon x abis..malam ni ibu la kene abiskan..

1/2 kotak jus tropical punch (or 100ml)
2/3 cawan tepung gandum
1/2 cawan honey star/cereal


campor2...
adun2..

 bakar 10 minit ,180 degree.

tadaaa..lupa nak snap gambo..hoho..nati la..bau harummm..huuu..posaaaa weh!
memang macam liat2..
untuk asah gusi budak..

Request after 4 years

Nak laptop baru..
baru la keja tekun..
ni hegeh2 ,nak bukak email,layan user,berblog,ber"ym" ,haaa..

tapi masalah nye aku nak clean up laptop ni berjaman ..
dah penin..
banyak sangat directory aku reka ..
kan xtau nk cuci..

dh elok2 nak cuci,datang request lain pulak..

eh ,tapi bos ko dh approve ke nk bagi laptop baru mek weh?
.
.
.
.
.
huwaaaaaaa..erm..mcm xdak je.

aku nak resign la cmni!bagi tempoh dua taun please!
akan ku cuci laptop ni sebersihnya,tinggalkan kenangan terindah pada teman2 se team ku saja..

erm..pendekkan jadi setaun buleh?
nak buat bende lain kat lua la..
takmau tertindas melayan kerenah biometrik..birokrasi..biologi..biol biol..cewahh

Selasa, 9 Ogos 2011

mari bina semangat!

baru nak sronok ..
tengok anakende makan dua mangkuk bubur malam tadi--->kalo ibu,tu kira setengah nasi je ..huhu

resepi yang di terai:
1/2 cwn beras
1/2 cawan oat (cepat di masak)
3 biji kurma
1/3 cawan kismis
garam sedikit

campo smua tinggal dalam ricecooker masakkan..

lepas la dia makan ahad petang pastu seninn malam tadi..
rini terai yang lain pulak..
berasaskn buah kut..
insyallah..
tapi malam tadi dia meragam hidung sumbat ngan badan gatal2..
huuuu..sian tengok dia..batuk seseme tak abis lagi..bagi can sampai sabtu ni --->wajarkah?ke lama sangat?
nak p kat klinik pakar kanak2 rahman putra tu smula..
huhu..
childminder suh bagi vitamin kat dia sebab tengok susut sangat..baek tanya dokto dulu,kang dah terbagi ,jadi over-the-dose,payah nak diet pulak la kan..



Isnin, 8 Ogos 2011

baru ku sedarrrr~


theee..nmpak tak gigi saya?

huhu..agaknye rutin lauk yang sama penyebab dia x mau makan..-bubur nasi ber karot ataupon bubur nasi berayam..
huhu..sian dia anak kesayangan ku..
ibu kamu baru nak insap cari resepi baekkk punya..

huhu..adoiyaii..
hampir underweigth :( ..
tapi mungkin sebab demam ritu plus nk tumbuh gigi sama --->>>ayat baking diri sendiri sedapkan ati

ni baru tengok dia mcam semangat gak la makan..
kuew teow goreng -yang di basuh dahulu -mau gak dia mkn malam tadi..sonok tengok..

pastu yang honeystar tu kalo nak,dia mintak bukak klip plastik tu ..
satu satu je dia amik ..heee..suwit cuwit..huhu..

tapi time x beringat di tibai gak 3 star di kumam2..
stail ritu makan sebiji star,wak kua,tengok lembik,wak masuk mulut smula..sampai la lenyap..