Isnin, 16 Julai 2012

amirhadi sebulan kak alom duatahun sebulan

assalammualaikum..back dated..hehe

belated besday si kakak sebulan lepas ..sian dia teringin nak makan "yuyu"..
kek dia panggey yuyu sbb "hepy besday yuyu"



share kek je la taun2 akan dtang.hehe..beza sehari je


ni kakak mithali ..huhu



ni amirhadi bambam

ni makanan si bambam..la ni dah penuh fridge opah depa..tapi amik blah atas ni ja + bawah + tepi freezer..alhmdullillh rezeki


si bulat 

Ahad, 1 Julai 2012

kakak amani balqis vs baby amirhadi

video
nak tergelak..lenguh tangan nk rekod lama2 lagi..hihi..belaja dr taska kut ..jaga anak ramai


video
hat ni dia p kacau adik,tapi adik terkena dia x buleh..hish2..
video
ni persediaan untuk menjadi kakak..goncang susu nak bg bebear tuh..video taken on 20 april 2012-1 tahun 10 bulan,lepas blik nursery la tuh ngn stokin2 bju kurung bagai

Sabtu, 30 Jun 2012

BF journey of my newborn

gmba dulu,ayat kendian taruk :)

hari awal-day 3


hasil tuaian day 3 - 1 sesi  ye..ameda double pump

total 1 sesi x sampai 2 oz- jgn gabra,mmg perut baby takat ni je day 3

hari ke 7-alhmdllh  lepas urut,yakin pkai avent manual ,dpt 2.5 oz skali pam 



day 7th

day 10th -peminum ssu ibu yg tegarr..:p

muhammad amirhadi bin mohd zulhatmi

video
pkui 430 am 17 jun 2012 baru dapat jumpa baby ..huhuhuhu..lahir 949pm 16jun 2012..sian dia..tu je yg out sket kt hosp tu..not sapot bf lgsg..iskh

Pembacaan Untuk Bakal Ibu /Ibu menyusu

Sticky Post..


Entry yg latest kt bawah ..sila scroll

Wah..syok ..
tips lagi

Tip red dates:kurma merah
belah 4,rebus,minum






ni pon kopi neskopi je
MEMERAH SUSU IBU


Sebab-sebab perlu memerah susu ibu:

*untuk membekalkan susu ibu kepada bayi yang terpisah daripada ibu sama ada kerana bayi/ibu dimasukkan ke hospital, atau ibu bekerja dan meninggalkan bayi kepada pengasuh
*bayi tidak dapat melekap pada puting payudara ibu dengan berkesan disebabkan lahir pramasa atau masalah oral
*untuk melegakan bengkak payudara atau duktus tersumbat dan mengelakkan mastitis
*puting payudara yang luka/melecet
*meningkatkan dan mengekalkan penghasilan susu

Cara memerah susu:

Memerah dengan tangan

*memerah dengan tangan adalah pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari-hari 1-3 selepas kelahiran
*basuh tangan dengan bersih sebelum memerah
*sediakan bekas yang bersih dan steril
*lakukan pemerahan di tempat yang bersih, tenang dan selesa
*boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
*buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting payudara untuk memberi rangsangan (refleks oksitosin atau let-down reflex)
*melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks
*tuam panas payudara beberapa ketika juga boleh membantu menghasilkan refleks penghasilan susu
*buat pegangan “C” pada payudara, letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola manakala jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)
*tekan payudara ke belakang ke arah dada
*perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan
*teruskan memicit sehingga susu keluar
*perah ke dalam bekas yang bersih dan steril
*buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar
*tukar posisi jari ke bahagian lain mengikut pusingan semua bahagian payudara (timur-barat, tenggara-barat laut, barat daya-timur laut)
*ulang proses memerah sehingga tiada lagi titisan susu
*tukar ke payudara yang satu lagi
*urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi
*perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir
*setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara

Memerah dengan pam

*baca panduan penggunaan pam dan panduan pembersihan peralatan mengepam sebelum menggunakannya
*basuh dengan bersih dan sterilkan peralatan mengepam
*basuh tangan dengan bersih
*duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
*rangsang puting payudara untuk menghasilkan refleks oksitosin (let-down reflex)
*posisikan puting payudara ke dalam corong breast shield
*mula mengepam pada kelajuan hisapan paling rendah (jika menggunakan pam elektrik/bateri)
*boleh laraskan kelajuan hisapan mengikut keselesaan
*pam kedua-dua belah payudara secara bergilir-gilir
*masa mengepam antara 10-20 minit (berbeza mengikut individu)

Panduan umum:

1) Memerah susu ibu perlu dilakukan dalam keadaan tenang, selesa dan tidak menyakitkan
2) Urutan dan rangsangan pada puting payudara perlu untuk mencetuskan refleks oksitosin (let-down reflex)
3) Memerah dengan kerap adalah lebih berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu ibu berbanding memerah dalam tempoh masa yang lama dalam satu sesi pemerahan
4) Pilih pam yang sesuai sama ada pam manual, atau pam elektrik, atau pam elektik yang boleh menggunakan bateri, single pump atau double pump
5) Pam yang baik adalah pam yang mampu meniru gaya hisapan bayi (baby mimic suction)
6) Patuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg)
7) Memerah susu pada waktu malam juga dapat meningkatkan penghasilan susu ibu
8) Ibu juga digalakkan memerah susu pada sebelah payudara sambil bayi menghisap payudara yang satu lagi

Sumber: thewomens.org.au, breastfeeding.com, breastfeeding.asn.au, my.inova.com

Khamis, 21 Jun 2012

ALHAMDULILLAH

selamat lahir boy
3kg
SVD epi (standard vaginal delivery ..hahah..baru tau ja mksud dia =normal delivery)
damansara damai medical centre,949pm,16june2012
sakit 7pm
p hosp 815pm
masuk LR 915pm
detail later

Jumaat, 8 Jun 2012

is it the time?

assalammualaikum wbt

esok saya akan ke DDMC damansara damai..
scan
check
check
check

my baby..are you ready to see your ibu,kakak n papa?

Isnin, 4 Jun 2012

learning iqra

video
si kakak ni dah ade improvement..mula2 tak paham ape la lagu dia nyanyi..

tak lama lepas tu
try baca alif ba ta kat dia,baru dgr dia smbung..
mula2 bunyi mcm lagu selamat hri raya..haha
tanya taska depa kata tak ajar pon lagi..

dah tu repeat2,,betui la..dia duk ngaji alif ba ta rupenye..kekkeke
ni dia sedar kne rakam,wat2 muka lak..hihi

Rabu, 30 Mei 2012

dup dap dup dap

maknanya 36 weeks la kan?

sejak semalam checkup ..hati dah cecuak

macam dah tau kne bersalin bila

dulu bersalin kompius EDD ..hehe..last2 dpt date tgh2 ..
mmg tengah sungguh la..
tengah tahun ,tengah bulan ..tengah megrib
berat terakhir 65.7kg msa tu 
baby 2.84kg,weeks 39++

ni smlm cek berat 63kg..35weeks 6 day
baby 2.50kg


ya allah permudahkan segalanya buat ibu ini
tiba2 pakai icon ni ..huhu,hari nakbah itu hari tu

Rabu, 16 Mei 2012

kenapa baby tak buleh makan awal

haa menarik isu ni..

http://mysuperkids.net/kenapa-bayi-tidak-boleh-diberi-makan-sebelum-6-bulan/

1. Sistem penghadaman yang belum matang

Sistem penghadaman bayi di bawah 6 bulan masih terlalu muda dan belum bersedia untuk memecahkan kanji dan karbohidrat. Tubuh bayi masih belum menghasilkan enzim yang mencukupi untuk proses ini. Enzim amilase di dalam air liurnya belum cukup bagus untuk menjalankan proses pencernaan pertama.
Tubuh bayi masih belum dapat memproses lemak. Manakala buah pinggangnya masih belum bersedia untuk memproses protein yang tinggi dari sumber telur, daging dan susu lembu (Protein di dalam susu ibu adalah berbeza).
Tidakkah anda berasa kasihan dengan tubuh bayi semuda itu terpaksa bekerja keras untuk menerima zat2 makanan yang masih belum sesuai untuknya?

2. Masalah kesihatan jangka masa panjang

Pernahkah anda terjumpa seseorang dewasa yang kelihatan sihat, menjaga pemakanan, rajin bersenam, tiba2 jatuh sakit atau meninggal dunia akibat penyakit kronik, seperti sakit jantung, strok, kencing manis, buah pinggang dan sebagainya?
Menurut kajian yang dibuat oleh University of Buffalo, salah satu penyebab keadaan ini adalah akibat dari pemberian makanan terlalu awal.
Tidakkah anda menyayangi anak anda dan masa depannya?

3. Masalah dalam penyusuan

Bayi yang diberi makan terlalu awal, akan lebih kenyang dengan makanan. Ini akan mengganggu penyusuan ibu kerana mungkin bayi sudah tidak mahu menyusu lebih banyak.
Fikir-fikirkanlah tentang masa depan anak-anak kita. Ada sebabnya apabila satu riwayat diceritakan kepada kita bahawa Rasulullah SAW cuma memercikkan air pada pakaian yang terkena kencing bayi lak-laki di bawah usia 2 tahun yang hanya minum susu ibunya sahaja.
Ada mesej tersembunyi kenapa Rasulullah masih tinggal bersama Halimatussaadiah, ibu susuannya meskipun usia Baginda sudah melepasi 2 tahun.
Sayangilah masa depan anaka-anak kita. Jangan terlalu ghairah untuk melihat bayi kita 'cepat besar' dan memberinya sesuatu yang dia belum bersedia untuknya. Ikutlah saranan yang telah digariskan, sebagai satu usaha untuk memastikan anak-anak kita membesar dengan sihat dan terjaga kesihatannya.

zaman dulu lain sebab environment lain..
kalu nk compare dulu ngan sekarang ,
tgk saje nilai matawang ..
mungkin org dahulu tak kisah sangat sebab mana ada KFC McDonald dll junk food ..so anak2 mmbesar macam biasa tanpa banyak pengaruh junk junk jajan..<ada la ,tp tak macam skang>
ramai dah terobes
bila obes,
penyakit macam-macam ada
bak kata pengamal tradisional,
"siap buleh bukak kedai runcit import export ..
gula tinggi,garam tinggi angin banyak"



Selasa, 15 Mei 2012

berkabung dalam d.damai

weekend yang banyak rehat ..spend kat umah n umah member kejiranan je..
maka ade ruang masak kek cawan demi nak tengok cawan kertas tu bergerak sket..



kek cawan oren ku beri nama..
lama dah x godek2 hand mixer tu ,sekali nak pakai dah rosak..
tak tau kut masa perpindahan ritu tergolek golak ke..
dia vibrate je tanpa ade gerakan..
iskh iskh..nak suh beli baru ke?




hehehe..belum tegar nak jadi pembakar kek cawan lagi pon ni..
 so resipi yang di gunakan..
amik dari blog mana tah ritu..huhu


 kek oren/cup cake oren

Ingredients
125g butter (1/2 cawan)
1 cup sugar
2 large eggs, or 3 small, separated and whites beaten until stiff
1 teaspoon vanilla extract
2 teaspoon grated orange rind (pakai oren sunquick)
1 3/4 cups cake flour
2 1/2 teaspoons baking powder- tak bubuh sebab pakai tepung naik sendiri suka hati
1/2 tsp salt
1/2 cup orange juice(pon bancuh oren sunquick)

directions
1) combine butter, sugar, egg yolks, orange rind and vanilla in a mixing bowl...cream these ingredients together thoroughly
2) sift flour, salt, and baking powder together in a separate mixing bowl
3) add dry ingredients to creamed mixture 1/3 at a time alternating with the orange juice
4) fold in beaten egg whites. spoon batter into cupcake liners until 3/4 full.
5) bake at 180C in a preheated oven for 25 to 30 minutes or until a toothpick inserted in center comes out clean.

dapat la buat dalam berapa puloh aku tak kira la plak..huhu..dalam seratus tak sampai tapi lebih 50 biji kut..
si kakak tu time dekat nak abes baru mau makan..
ibu masak petang sabtu,hari ahad jd brekpas dia..
pastu sambung senin bawak p taska wat brekpas dia jugak..

malam sabtu ade kedah lawan kelab lion singapore..tu yang alang2 dah teringin nak masak ,ok gak bawak makan ramai2..
pastu wat sardin roll ..
lupa nak snap sebab di anak tirikan..
cadang nak wat cup cake je kan..hehehe


mula - mula bakar dalam bekas petak tu ..
pastu rasa bazir masa..
hambek ko..sume sumbat satu tray sekali rapp bakorr

hasilnye?
tok laki ambe royak mace tak abeh pukui ja bancuhan tu ..
sebab putih telur pukui asing ,pastu time gaul ngn yg bancuhan full gue jadi ala2 malas..haha
hmmm..gamaknye kut dah pukui manual..huhu
tapi syok gak ,psni nak try wat lagi ..
version gigih memukui


terjumpa resipi wafle..
nak wat gak la..
ala2 penkek la kut sebab x da wafle nye tempat bakor..hehe
buleh gak kan?

sonang je tgk resepi nyo..

wafle to become pancake ibu..hoho
Bahan-bahan

    * 2 biji Telur
    * 3/4 cwn Susu segar(or guna susu cair)
    * 2 tbsp Minyak sayur(or guna margerin)
    * 1 cwn Tepung
    * 1 1/2 tsp Baking powder
    * 1 1/2 tsp Gula
    * 1/2 tsp Garam

Cara-cara

   1. Panaskan electric waffle maker.
   2. Pukul telur sehingga berbuih sedikit. Campurkan susu & kesemua bahan2 lain. Campurkan sehingga sebati.
   3. Tuangkan ke dlm waffle maker & tutup sehingga masak (waffle maker ada mcm2 brand, jadi ikut arahan memasak spt tertera dlm manual waffle maker anda). Tips - jgn tuang adunan terlalu sedikit nanti tak nampak pattern ataupun jika terlalu byk adunan, ia akan melempah & bentuk pun kurang menarik.
   4. Hidangkan dgn topping kegemaran anda seperti madu, maple syrup, ice cream atau jem.


Khamis, 10 Mei 2012

Persiapan BF & GF

hehe ..BF-breastfeeding, GF?..suke suki je nmpk sepadan..

hmm..tapi baru jumpa yang ade semua info dr blog  ni aishey nafisa

sekarang terfikir nak beli trial set shaklee kt kkedai ni..wuwuwuwuw..

tapi dah beli dah barang2 yang listed ritu..huhu

gane?pembuncitanbudgetan ade lgi tak ni..

Barang persiapan ke hospital:



Beg mengandungi barang ibu,barang baby(tu tak muat kne ikat je kat luo



Barang ibu(byk yg recycle and yg org bg:
1.baju butang depan
2.kain batik
3.stokin
4.berus gigi
5.ubat gigi-(pureen )
6.panties pakai buang (10pieces-free kakak bg ..hehe)
7.ubat luka salindah
8.cottonball
9.dettol (x tau nk wat apa..haha)
10.breast pad 2 pasang (pakai buang)
11.tuala wanita -madam pureen(kakak bagi)
12.tola
toiletries n barang yg kocik2 muat la ni
barang baby (recycle kakak punya sbb taksaba nk sumbat masuk lam beg..hehe..tgk la nantu bli sepasang new born set ):

1.mitten booties (3 set -stokin baby yg kecik punya 2 pasang)
2.barut- 2 lai
3.kain bedung
4.tola
5.baju panjang 2 helai

6.minyak yuyi
7.minyak baby j&j
8.bepanthen krim baby
9.bepanthen krim nappy
10.putik kapas- nak cuci tali pusat nanti
11.termometer -knapa tah default duk situ..hehe

apa lagi ?haa pampers new born ..tu xpa ,papa dia buleh harap nti suh kalut2 p boli kalu x dan..haha..(byk mse lgi ni )
saja gedik tgk org lain wt cek list dia pon nk gak ..hahaha.ceit..

Gamba tools breastfeeding n jamu-jama dok dan snap pulok..malam kare ..

Stendby smua senang la nak mintak org lain amik barang nanti ..huhu

Persiapan berpantang :
Urut baby & ibu 3 kali -rm250 (belum byr)
Barang2 bengkung ,phytonatal,fabermax,jelly gamat -rm193

ada berani kah nak boli itu shaklee

Khamis, 3 Mei 2012

update separa gambar

assalammualaikum..
dh lama dh update gmba..
tak ngemas lagi :(
ingtkn buleh update gmba barang2 yg dah ready :)

pembuka bicara :D



tapi ni tangkapan minggu lepas..
untuk kakak..kesian botoi dia ..duk pulun mothercare punya botoi dari new born sampai  6 bulan..
pastu tuka bumbleebee beli puting je.. pastu dah start pakai ssu tepung ni,pakai semula mothercare punya botoi..dpt free 4 set ritu..satu dah bg spupu dia,satu dh hilang ,satu lagi lost (sama ja)..pstu tinggal satu


..puting je tukar tapi tak padan ..bila dia minum susu, ayq liuq meleleh..
rupanya kene cari puting jenis tebai mcm pigeon ni pon ok gak..nk cari yg mothercare tak terpegi lak ..

kunun nak p kat curve nun ..pastu xde parking ..huhu..bukan senang papa nak ajak ibu p sana tu ..skali stgh jam cari parking takdok..
last2 nye p soping kat jusco AU AU keramat ..
janji tercapai hasrat :) alhamdulillah ..tak la rasa bersalah sangat kak amani balqis ku sayang tu ..:)
dah ganti botoi bawuuuu..
alang2 terus ibu bagi hadiah botoi baru la..buleh ngetest kat dia nanti buleh transfer kat adik..hehe..puting (teat) dia BF support tau..best gak..




ni gmba google

so ibu pilih beli teat size M..sebab takut L laju sgt flownye..huhu..anak pompuan minum selow je la kan..
nanti kalo x puas hati ,bgtau ibu..ibu beli yang lain :D

ini yang ibu jumpa..tak penah tau pon bnde pe

hehe..penemuan baru ..peristalic ape tuh..
ok la kut..nama asal canggih mau ngebattt
hahhaah
pastu berjaya jugak jumpa penyedut hingus pigeon tuh..try test kat dia ,sronot pulak dia nk sedut hingus bebear dia..iskh2
googled..botol yang comei memikat hatiku


so sekian dahulu..
next ,beli puting untuk size S,standby for new baby ..
S small neck nak ganti kat bumbleebee storage bottle tu ..ibu kan nk bagi susu ibu kat baby ..kan kan ..insyaallah..huhu..doakan ibu ya anak2..


pakej lengkap beg ,sliper n  botol susu baru ..bulan mei bulan mu
p/s:ade jumpa car seat toddler kat jusco tu below 200 ,tapi papa tak kenan  dan tak beriya la pulok..huhu..tunggu next gaji la ye..nak ajar kakak duk lam tu jugak2..tau

Jumaat, 27 April 2012

update checklist 2012

berapa kali update daa.

terbaca kat blog sorg ni segala persiapan smua comel je dia terOrganize sguh..
 ni yang terigin nak tiru ni..
susun smua dalam bekas yang senang capai..

erm..sbb maybe akan berpantang dua tempat jugak ni..
so dari pada kelam kabut tak terurus,baik urus siap2 kan..

checklist barang ibu lepas bersalin dh lengkap dah..owh..mandian herba..
tu xpa..
so wekend ni buleh pack ape yang patut..

pastu nak basuh baju baby,barut2,mitten n booties..
bungkus elok2 dalam beg ..waaaa...

baju si kakak xde hal..papanya pon buleh harap..hehe..

haa terpenting barang2 breastfeeding amatlah perlu di ambil berat..hmm..nk bli puting gantian..botol dah melambak..

apa lagi ek?------->


Selasa, 24 April 2012

Update checklist bersalin

assalammualaikum..

berkisar dari pre-check-list-2012

1.car seat ,baby carrier,drill -Mac (234)/April-
DONE ,yg tetap kne seteraik-thru kesian dia ..kuikuikui

2.bengkung ibu ,tungku baby,phytonatal (rm110 pon kedai kt dlma Maju Junction tu)-April/Mei

23 April 2012:dah sevey tadi 
bengkung brand atika beauty rm38 (kat MajuJunction LG floor kt exit giant tu )
phytonatal -rm110 pon kedai kt dalam Maju Junction tu- untuk ubat sembelit ,erm,tapi kalo anak terkena kuning tak leh makan awal2..ape ubat lgi yg sesuai untuk elak sembelit?****FABERMAX?

jelly gamat luxor,kak tu kata nk bg rm45 ..cun sgttt
 total rm193


tablet haruan nk bli ke ?rm45 ..bukan tablet samsung tu yee..huhu




tungku baby cmne cite?erm..barang baby next gaji la pulak kan..
 *********************************************************************
3.sterilizer+ warmer,jelly gamat/pati ikan haruan+ gamat-Mei/Jun
4.hias umah/brgn umah-mei/jun/july/
5.deep freezer -july atau ogos atau september ..


masih belum buat  decision /checkup nk bersalin kat mana lgi ni..dengar macam papa amani kata p yg dekat sudah..haaa..

Isnin, 16 April 2012

picture time!

action!
taken at tokma tokwan house..
during the earthquake!woooo..10 apr2012

Jumaat, 6 April 2012

small kakak in the houze

assalammualaikum..
lama tak mencoret..
si kakak pon dh makin memacam-macam..
ritu kemas lemari tgk byk baju kurung,so stat bulan lpas stiap jumaat bg dia pkai baju kurung..
kat taska je la boleh..kat umah xde la ..
dia pndai pilih sndri nk pakai seluaq apa baju apa..
sibuk pakai sendiri,bila x masuk betul2 marah kat baju..."ammboiii"..

lagi satu dh sibuk nak jadi cameragirl la skang ni..


merakam sakan..
harap maklum..henpon canggih milik auntie sue bukan ibu nya..huhu..



past uritu bli kokocrunh ,dpt  la spec 3D..ha tu la gaya dia kt bwh ..

time mak lawak ,melawak la..time jd mak singa..abes smua org dia nk cubiit ..papa jd mangsa..
x wat apa pon..marah kat bende lain ,tiba2 mai .."amboi..ubittt"..
wakaka..
sedikit info untuk ibu kenang2kan di  masa hdpan kelak ..
ragam anak ku di usia 21 bulan..hiihi..

Selasa, 3 April 2012

PANDUAN MENDIDIK ANAK


PANDUAN MENDIDIK ANAK(copy from FBLayarMinda)

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.[ibu dah terrrrr pukui sbb geram..huhu..cubit pon ade]

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.[kne bli rotan satu ni]

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan.
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

Kongsi info: NurulAmir.

Salam Ukhuwah..~

Khamis, 22 Mac 2012

pre-check list 2012

nahh..
semua nak ada pre..
hehe..pasni ade full ngn post la cmtu..
hoho..

pre -checklist la kan..
erm..<---------------------------pdhl rse cm dh wat dh..
ala2 wishlist la kunun ni..

1.car seat ,baby carrier,drill -Mac/April
2.bengkung ibu,tungku baby,phytonatal-April/Mei

3.sterilizer+ warmer,jelly gamat/pati ikan haruan+ gamat-Mei/Jun
4.hias umah/brgn umah-mei/jun/july/
5.deep freezer -july atau ogos atau september ..

hehe..buleh kah tercapai?insyaallah rezeki allah ..huhu..
insyaallah..



Selasa, 13 Mac 2012

2012 pre-new chapter

kak long ni dah bijoq
skrip pengarah muda:
1.abuu.. Up Up..tutup..
2.yeaa sampai..kasyutt
3.papa.. duk Up..bukak
4.abuu..Mai Mai Mai
5.ATommm..[ketuk pintu umah]
6.Aaaaaaaaaaa   Dam!..huhu..bila nyanyi2 smbung pkataan "A"

transformer!
process yang bulum setel lg ni..hadeh..semoga dipermudahkan..

Khamis, 23 Februari 2012

Blog Kaler2

saya suka makanmakan suka saya
apa saya tak suka? selain makan  

wohh..syok gak ade bekgroun kaler..
sesaje la nih..
2.44pm ,thursday 23 feb 2012 malaysia time..

apa nak repot hari ni?--dah busan x leh stalk org lain lam fesbuk .wakaka..dh kne block kt opis ,padan muke kaw..


  skang kita tuka kaler pulop ..
sambung lain taim la..

haaa skodeng yeeeeeee

Selasa, 21 Februari 2012

benda apa yang tak berbau..

hmm..
malang
...kemalangan...
ku di timpa malang tak berbau..
kalo berbau pasti dah lari jauh ..huu..

semoga cepat sembuh kaki ini..
mata asyik memberat je ni..
andai ada kesalahanku pada sesiapa di sana,ampuni daku..


meh nk banje korg mkn kek yang tak brapa komplet
eggless coklat cake + coklat cip
3 cwn tepung gndum
2 cawan serbuk koko
2/3 buku butter di cairkn
2 cawan gula castor
2 sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh cuka makan(ni buh last -kacau laju2)
coklat cip sesuke ati
2 cawan air..
campo smua gaul gaya malas..
bakor 150 degree
45 min

rupe ok la sket,tp perlu pengkayaan lagi ..nk jdkan lbih moist ..ni pesen nk abeskn stok je

Rabu, 15 Februari 2012

HB oh HB

RRRRrrrrr..

sok nak kena p amik darah lagi..harap2 dan doa2 semuanya berjalan lancar..
huhu..dah makan ikut saranan dah..kerang bayam hati ayam..buah2 ..iberet folic pon dah beli..mekasey papa amani ..

haritu HB 8.5 ..salah menu makan masa wekend tu ..rasanya kurang berkhasiat..patut macam lemau ,penin nak marah ,nak emo dan semua yang buruk2 tu la..hukhuk..
letih

hopefully sok naik mencanak2 bia doktot tu takbleh nak marah aku..
muahaha..aku lak nak marah dia nanti..

amin..permudahkan segalanya ..

kat gomen je ke cmni?abes tu kat prebet depa tak amik darah selalu pon..last time dolu2 aku dpt 9.9 HB ..tapi xde pape pon dimarahi ..apekah perbezaan standard di gomen dan prebet ni?
lain ke silibus dorg blaja masa nak dpt gelaran doktot ni..hihi

kalao dari segi uwang ,memang beze la silibusnyee gomen vs prebet hosp :)

p/s:kawan2 cari la kerja di mana semua hal kesihatan di cover oleh kompeni..harapkan kompeni ade spital sndri pon x cover full wt pe..kedekkk..heheh

Jumaat, 10 Februari 2012

selepas ini ,itu pulak

aish
aish
aish
aish..
di lema nyeee..ni baru satu kes..----->tetibe aku baca blik yg bwh ni jd "cases" not "a" case dah
huuu..lepas ni byk kes lg nak wat choice..hukhukhuk..
saya tidak suka pabila di beri pilihan yang banyak..jadi kompius dan lagi susah bila nak kena yakinkan "the other half"..
harap2 main kutu ni buleh cover la option ku itu..huhuhu..ibu simpan tiap bulan nak beli barang kamu ye nak..barang ibu takyah pon tapeeeeeeeeerrr..sebab ibu gak kena "gunakan" barang kamu nak..


sekadar hiasan


my wish list yang dolu2 kena reject tapi kali ni mau gigih memujuk juaaa..kene jadi baik2 solehah2 mithali2..*haha..macam tak e-class lak weh*

1.toddler car seat kene reject jua..resolution taken:taun depan kakak msuk skolah dekat umah je ..baby carier dah ade untuk p jln jauh  :OKLA Agreed!(KPI user resolution rate :2 pasrah~huhuhu)

2.deep freezer --- dah usha rega dah ..hehhe..tunggu duit bunus dennn..x kirooo..den keja penat2..nak berhiburrr..hahaha..not so urgent

3.BW--- merak SSC ka buckle tie ka apa ka..ponin den (budget PermodalanNasionalBerhad tiba2 bg lak..):Status QUO,to answer within 1 week time..hamik ko---------->AnswEred!

4.gila kebabom costly medela fs..hehehhehehe ..pon tunggu bunus la gamaknyo :**AMEDA dh repair wosh!strike je point nombot ni

5.bottle sterilizer and warmer set -- belum inform sama itu tuan tanah kedaung  (ni buleh pakai hasil tuaian duit kutu bulan 8 ni kut ..not so urgent)

Pastu ko nak beranak mana?untuk tujuan di atas ,rasanya kena p gomen je la dik nunnn..
samo jo sakit nyo bak kato mak metuo den!
den kato?time will decide..cewahh..cakap dalam ati ..buleh ja janji dapek apo yang di atas ..ugut?yaaa..hahhaha
upadate:company leh cover beranak rm2K~yeasssssh.


hmm...makcik Ameda aku tu nak repair ke dak?huhu..syg lak ..jasanya terkenang2..~jasamu ku kenang pak amani balqis..hehe.berjaya menjumpai pakcik Tan yg repairkan ameda dalam 10-15 min ja..iskh2..


next step?nak join kutu lagi la..ade sape2 open lg ke ?hish..hish hish hish hish hish hish shih shi shi shoh

she already stop BF last week..hmm..how do you feel?
might be missing the moment
no worry be happy ..
she fully with the bio-lac during day time kat nursery..and air masak other time or dutch lady kotak,hi goat or apa2 yang ibu sumbat  kat dia..
from allahyarham Dr Azizan formula


notakukukakiketamlautanpasifik:gheja pk nak berbelanja ja ka?

Jumaat, 20 Januari 2012

Perihal susu ibu dalam Islam

tips yang menarik dari kakak ni


perihal penyusuan susu ibu pada pandangan Islam:
 

Apabila seorang bayi dilahirkan ke dunia ini, dia memerlukan ibunya. Bayi itu perlu diberi makanan yang diserap melalui darah ibunya semasa di dalam kandungan. Makanan ini telah ditukar dengan kehendak dan kuasa Allah kepada susu yang mengandungi semua kandungan penting dan perlu untuk tumbesaran bayi itu. Al-Quran ada menyebut tentang penyusuan ibu dan perhubungan antara bayi dan ibu susunya iaitu apabila ibunya tidak dapat menyusu dengan sebab-sebab tertentu maka ibu susu diupah untuk menyusuinya. "Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu". Dari ayat di atas (Al-Baqarah:233)kita dapat pendirian berikut:

PERTAMA
Adalah kewajipan ibu untuk menyusui bayinya dan meyempurnakan haknya untuk menikmati dan mendapat kebaikan susu ibu, jika dia mampu.

KEDUA
Tempoh penyusuan susu ibu bagi mereka yang ingin memenuhinya ialah dua tahun. "Dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya: dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika kedua-duanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang dapat dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut." (Al-Baqarah:233)

KETIGA
Bapa sepatutnya membantu ibu yang sedang menyusu dengan menyediakan keadaan yang ibu itu perlukan untuk menyusu. Ini menunjukkan yang Islam menganggap penyusuan susu ibu itu sebagai kewajipan utama yang ibu patut laksanakan. Di sini, ibu tidak patut dibebani dengan kerja yang lain. Adalah jelas di sini bahawa al-Quran sudah menjelaskan hak ibu yang sedang menyusu.

KEEMPAT
Jika bapa tiada atau sudah meninggal dunia, salah seorang ahli keluarga harus mengambil alih tanggunggjawab terhadap bayi dan ibu untuknya terus menyusu.

KELIMA
Menceraikan susu adalah dibenarkan sebelum tamat tempoh dua tahun dengan syarat. Keputusan ini dibuat setelah mendapat persetujuan kedu-dua ibu dan bapa, setelah mereka membincangkan kebaikan dan keburukan keputusan yang dibuat serta cara untuk memberi penjagaan yang rapi kepada anak.

KEENAM
Ibu yang tidak mampu dan tidak boleh menyusui bayinya adalah digalakkan mengupah orang lain untuk menyusui bayinya. Islam memerintahkan bapa untuk memberi upah kepada ibu yang meyusukan anaknya. Dengan cara ini, Islam memastikan anak itu mendapat segala keperluannya dalam tempoh penyusuan itu. Allah telah memenuhi segala keperluan bayi dan susu yang dihisap olehnya tiga hari pertama dalam kehidupan bayi.
Buah dada ibunya akan menghasilkan sejenis cecair berwarna kekuningan iaitu kolestrom yang terdapat dalam kuantiti yang kecil. Cecair ini sudah cukup untuk memenuhi segala keperluan makanan bayi dalam hari-hari pertama kehidupannya. Tambahan pula ia membantu bayi untuk mula menerima dan mencernakan makanan yang dihisapnya. Dalam masa 24 jam buah dada ibu menghasilkan susu yang diperlukan untuk makanan bayi sehinggalah dia mencerai susu.
Ibu yang enggan menyusui bayinya tanpa sebab yang munasabah telah mengabaikan satu tanggungjawab hakiki terhadap bayinya yang telah diamanahkan oleh Allah. Penyusuan susu ibu menjanakan perasaan keibuan dan memperkayakan sifat kasih sayang. Selain dari apa yang diperkatakan tadi, penyusuan susu ibu menggerakkan sistem penghadaman ibu untuk menghasilkan makanan untuk bayi, dengan itu juga mempertingkatkan kesihatan ibu tersebut. Penyusuan susu ibu juga boleh menolong mengembalikan ibu kepada keadaan asal (sebelum bersalin) dengan cepat dan mengurangkan risiko barah buah dada dan ovari.




happy breastfeeding!

nota kaki:diriku ini masih mushkil tentang penyusuan susu ibu lebih dari 2 tahun..hmm..xpa kita ikut yg wajib dulu ,dua tahun..anakanda baru 1 tahun 7 bulan je..wean off sempat lagi sementara tunggu umo 2 tahun,tapi ksian dia lak..skang pon DF main je,seminit dua pastu hidu baju ibu je..



Selasa, 17 Januari 2012

Report card

uih..macam kecut je rasa dulu kalo sebut repokad..
takut nanti kut la malu kat dalam kelas kene komen kondem ke ape ke..

hehe..padahal ni aku baru je nk p ala2 amik repokad si amani balqis ni..poyos mcm anak tingkatan satu ..haha

cuak sey!

turun siap awai 2 minit ..tapi sebab ritu sesion dia aku terlewat turun ,so pospon jdi harini..wt reminder byk kali dah..

alhamdullilah..so far performance anakanda tu memuaskan..mumtazah!jaid jiddan.!
bagus2..
huu..aku yang cuak lelebey..
hihi..tader papepon sebab nanny kat taska tu *childminder* semua dah kenal,dah ok-ok dah dari anta si balqis tu masa umo 2 bulan lebih dulu..kocik je dia ..

masa 4-5 bulan kut ni..

gamba arkib negara taska..huhu..masa ni belum kuatkuasa undang2 forbidden area lagi..hehe..la ni x leh masuk dh dalam tu..

pastu dh masuk toddler room ,dia kezutan budaya sket..hehe..lama2 ok ..
akhirnya alhamdullilah..berkawan dah ok,cume childminder kata kalo org amik menan dia tgh pegang ,dia menangis marah je la..kita pon kalo org amik barang kita tengah duk kusuk main kompom marah gak kan..hehe..norma-norma kehidupan..haktuih..  (~~")


skang anak ibu makin gumbira ,harapnye dia dapat childhood yang menggembirakan supaya mmbesar dengan sihat dan kuat dan cedik dan nanti bleh dia story mory kat anak2 dia plak pasai childhood dia..huhu
walopon tade main perang2..tido ikut disiplin (kat taska 12pm-230pm wajib tido)..main dalam bengunan ,so at least dia dapat "sesuatu"...


harapnye ade rezeki lebih tahun depan..:D

say cheese...

p/s:dia dah boleh rasa malu sendiri tengak video dia membebel sorang2 ..







Jumaat, 13 Januari 2012

i love chocholate

duuua singgit ..duuua singget duuua singget..

tu macam mael upin ipin jee..

tapi ni ceklat singgit satu singgit satu..
sedap =))


Khamis, 12 Januari 2012

kisah 12-01-12

saja buh title tu .
xtau nk buh apa.
mata memberat lepas minum higoat ni plak..
tidak xpa pon.
cuma beza rini x makan nasi lemak makcik bawah pokok belakang opis ni je :(
ikut pesan doktot
"elakkan yg cili2..minyak2..sebab dia duk lama dalam perut..bila angin naik ,ia dimuntahkan keluar"

agak lojik explanation yg mudah dia tu..buleh la aku pakai untuk nasihat diri sendiri..wkakak
tidak aku tibai gak sehari sekali nasi makcik tu..
nasi dia sedap..aku beli kat area damai tu x jumpa macam dia lagi..

last2 tadi dan mungkin hingga hormon (ape kejadah?)stabil,aku cuma jadi pembeli keripap tegar makcik di bawah pohon itu la kan..untuk si kakak kecik tu kudap brekpas..hehe..tapi dia batuk la plak..
sok tukar diet >makan roti gardenia jagung smula la..
lama pulak tak bagi roti tu time pagi2 kat dia..

teringat "4 days rule" ade terbaca kat web baiboo kut..so rasa dah lebih 4 days aku bagi dia makan keripap tu,hehe,batuk x lega ...
so try stop la kut..
bagi sekali sekala je la..

>>>>>>>>>>>>ha..tu dia crita untuk kisah jam 820am-845am stiap hari office hour yg normal (lebih kurang)..<<<<<<<<<

 tapi l ani 10.02am ,dah lapa..huhu..nk makan ape?
tadi dah makan roti sandwich..
pastu roti bun sebuku 1/3..
dah xtau nak makan apa..
terasa mau western  sesaje.. 
amboih ..gaji bulum lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik


>
>
>
iklan tak di bayar
hehe..saja banyak masa..nak letak gamba korang pom bulehhhh



Isnin, 9 Januari 2012

hukum tentang ASB

hmm..boleh click sini utk pmbacaan lnjut..ada masa nanti aku korek2 sket pandangan aku.

dah lama tak jenguk ASB ..kalo amik je yg duit kite tu xpe kan?ade dlm 3-4ratus je kut..huhu..
yang ribu2 dulu dah pakai dah ,rasanye sebelum branak lagi..
pastu terminate yg loan ASB riban2 tu tak lama dulu..kes nk kawin je la wt ASB tu..hmm..

mari kita mensucikan harta kita..

Jumaat, 6 Januari 2012

laporan 2012

tiap hari ade main2 tulis2 surat utk taska si kakak ni..
dua hari lepas dorg inform kata dia suka bermain ngan kawan2..
semalam pulak ada aktiviti cap tangan kat ketas A4..

amboih..berbunga hati ibu ni x saba tunggu harini pulak..
haha..bukan keputusan exam anak pon lagi,tapi tang seni2 ni tang improvement anak ni aku sukeeeeee sgt..
x kire la anak kak aku dulu ke,anak abg aku ke..ni pulak anak sendiri..syokk woo dpt tau apa yang depa duk buat kt skola *bzbody cik bedah besela kan*


hmm..tapi nampak la dia dah buleh berkawan..dah reti suap (paksa) "kawan" tgk cat ngn makan .



kaklong




huuu..
she is 1 year 7 month this coming 15th jan 2012.
:)
alhamdullillah



Selasa, 3 Januari 2012

Masa berlalu

assalammualaikum wbt.



Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
1.Demi Masa! 
2.Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -
3.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Haaa..tu dia...
mulakan tahun 2012 dengan ingatan di atas..
Masa sentiasa tidak menanti kita
masa ibarat emas?
mungkin masa ibarat pedang..
kita tak potong dia,dia potong kita..
potong dari segi pengisian..