Isnin, 19 Disember 2011

ohh terlupa

ade ruangan ni untuk bersuka ria.
mana p tah mud aku ni..
adeiii...la ni pukui 4pm baru terfikir nak wat kerja..wakaka..
tinggal 1jam setengah je..kalo cmtu baik apply keja yang time dia stat pukui 4-530 ja kan..


merapu apa taktau..
huu..ponin~wat-tu-du



atuii..cakit tepalaaaa..

pic g.o.o.g.l.e

she love eating

karipap for breakfast
Menu ahad pagi yang menyegarkan..
abes 2 biji setengah kat dia sorang ..huu..
karipap tak comel sangat..lepas gian ..pers-tai-mer..
tu last ade idea korek2 kerak buh dalam susu..
bancuh HiGoat ibu,pastu share kat dia sikit..
nampak dia berkenan..
lebih kenan pada sudu ja kut :P
alaa..lupa mintak tips doh karipap yang benar kat opah dia semalam..iskh2..

Sejenak bersama

KEAJAIBAN PADA DIRIMU

1-Ketika kamu dilahirkan, kamu diazan tanpa Solat,
Ketika kamu meninggal, kamu disolatkan tanpa azan.

... 2-Ketika kamu dilahirkan kamu tidak mengetahui siapa yang mengeluarkan kamu,
Ketika kamu mati kamu tidak tahu siapa yang akanmengusung kamu.

3-Ketika kamu dilahirkan, kamu dibersih dan dimandikan,
Ketika kamu mati, kamu dimandikan dan dibersihkan serta disolatkan.

4-Ketika kamu dilahirkan, kedua ibu bapa dan keluarga kamu bergembira,
Ketika kamu mati, kedua ibu bapa dan keluarga kamu menangis ke atas kamu.

5- Adam dan keturunannya dijadikann daripada tanah
Maha Suci Allah yang menjadikan kamu telah memasukkan kamu kedalam setelah mati

6-Ketika dalam perut ibu, kamu berada dalam kegelapan dan kesempitan,
Ketika kamu mati , kamu juga berada dalam kegelapan dan kesempitan.

7-Ketika kamu dilahirkan, kamu dibaluti kain supaya melindungi tubuhmu,
Ketika kamu mati, kamu juga dibaluti dengan kain untuk melindungi tubuhmu.

8-Ketika kamu dilahirkan dan setelah dewasa, kamu diperhati dan melakukan kemahiran,
Ketika kamu mati, Kamu tidak akan ditanya melainkan amalan soleh… Apakah bekalan kamu yang telah kamu sediakan…..?

Jumaat, 16 Disember 2011

mampu ke?




haa..stat makan pukui 830am,jam 845am tinggal banyak ni dah..aku rasa kalo x amik gamba ni ,kompom terus x sempat ada bukti aku masak apa pagi tadi..
eekekek..nak belagak la tu..jarang2 masak pagi..muahaha..
jimat la rm1.20 nasi lemak makcik belakang ni..dia dapat duit karipap empatposen je ..untuk si cilik tu makan ..

wahh.. satu taperwer ko abeh!
dh sampai seru mau makan banyak dah weh!donot skip eating..
seronot!


Khamis, 15 Disember 2011

hepy 18 months,my baby!

not much to say..her progress towards 1 years and 6 month today ..
already said too much earlier ..:)

owh remember to get immunization for her this month..
hope you be nice to ibu and papa and "the future" ye dear
...

Selasa, 6 Disember 2011

Al kisah seorang baby

kisah newborn

syahdu nye bace luahan hati si baby..heheh..malam tadi masa DF si balqis tu ,terus teringat time dia masa newborn dulu..huu..
lantas,terus je peluk dia kuat2..

semakin bijak dan macam - macam perangai .. malam tadi , takmau tido ..pastu kejut bangun pagi takmau.. weekend bagi dia tido ,bantai sampai 1030am baru celik..tu pon kene standby before dia menangis teruk2,kne direct feeding..sentiasa on off la duk tepi dia ..hehe..
agak dia mencari2..terus bukak,selak sua..dia cari lagi..terus bukak,selak..[nahh..ini kisah ibu dan anak ye..bukan bende lain..haha..]dia dah lena..ibu lari p bukak tv la pulak kan..





Jumaat, 2 Disember 2011

Anakku..di usia 1tahun 5 bulan ++..

lupa nak post ..huhu..alah senget benyet bideo..


video
peristiwanya:sampai awai kat opis ..bli nasi lemak sbungkus ,meehun sebungkus keripap sbiji..
pastu bawak la si anak dara ni naik makan kat pantry opis ibu dia ..
separuh nasi lemak dia abeskan tau..
nk suap meehun dia luah..pastu bagi karipap ,dia cubit sikit2..hihi...
skang dh kenai ibu dh ..baru la nak sebut nama ibu ..tapi sebut "aaabuuu..abuuuuu" time nagis je la..kalo sembang sebut "pa pa " pa pa " pa pa" sesaje..anak manje papa la katenye..huhuhu..

pagi2 umpan roti gardenia jagung/coklat ..terus buleh bg salam kat taska ,masuk terus..alhamdullilah..makin cedik la kan..
tpi time balik ,,nonong2 je nk kua ..nmpk ibu terus .."nak t**"... dr dlm taska lg dh bising2 pulok..hehe...so sayang her!
tgu smpai dalam keta bru leh BF..huhu



Future Reference for sharing

terlintas lalu kat dalam facebook KIM(kumpulan ibu-ibu menyusu)..
maka ternampak info bagus untuk di sharing..huhu..clear gak la ape dia nak kata ..ade pengalaman yg lebih kurang sipi2 dengan tu..

sila baca dari sana..kak Zaahirah :tips to working mom to breastfeed..

jd checklist utk penjayaan fully BF :

masa preggy
doa nk mnyusu anak
doa nk susu byk
doa nk mudah bersalin
doa nk sihat anak dlm kndungan
saving duit nk bli pam terbaik
saving duit nk bli accesories
wakaka..accessories?
deep freezer/new freezer/bottle/milk storage/sterilizer/warmer
knowlegde about EBM

lepas branak

trus myusukan anak
terus lagi bf
terus lagi bf
wat stok bila dekat nk start keja (4weeks sebelum)
ajari org yang nk handle EBM dengan tepat

simpan simpan simpan
 jd cm aku ,masuk umor baby 9 bulan++ stok abes sebab tak pam secara konsisten ..alasan ?
accessories tak cukup..wakaka..sebab?sebab suka cari alasan la kan..
smua bende akan gagal sebab kite sering membuat ALASAN..

jadi ..renung-renungkan dan selamat berjimat!
majulah KIM..

ramai yang tau pasal MEDELA,spectra,ameda dll breastpump..tpi yg ni macam menarik gak..first year breastpump..
google from :mybbstore



try la cari ..kecil,mampu milik,electric and battery operated..dlm rm400-rm500 buleh dapat ..kecil molek..
medela from rm200-rm2k (electric,manual,bateri..mcm2 ada)
ameda from rm600-rm900(electric +bateri aa 6 bijik)
spectra rm3xx-rm500 (elctric shj)



stakat ni dh try :
ameda:bagus!my first stimulator after my new born kt labour room
avent manual :bagus!(time betui2 tak usik B..simpan lama baru pump)

spectra:pon bagus!(time ameda wt hal sbb saya wat hal ngn dia ..termenjatuhkan dirinya..huhu)
medela harmony:suctionnya tak seswai buat diriku~(time ameda wt hal sbb saya wat hal ngn dia ..termenjatuhkan dirinya..)
pureen electric:juga tak seswai ngn diriku~(time ameda wt hal sbb saya wat hal ngn dia ..termenjatuhkan dirinya..h)
first year:bagus! (juga time ameda wt hal sbb saya wat hal ngn dia ..termenjatuhkan dirinya..h)


tapi ameda ni kepala spectra buleh masuk dengan dia ..pastu dari pump first year pon buleh sambung ke kepala ameda /spectra..haaa..nampak tak inovasinya di sini?ya ya ya ya puan puan..

langkah penjimatan utk spare-part la kirenye ni..hehe..selamat mencuba..tips acu cuba sambung pasang ni dpt dr mmber se-pump sebab husband dia tulung repair ameda sambil troubleshoot tu dia main sambung2..memang superb la kannnn..
sebab member tu pakai first year..member setaska;sesurau serta sesesi mngepam


just for sharing..